Volvo je prestao proizvoditi aute s dizelskim motorima

Nakon 45 godina i više od devet milijuna prodanih automobila s dizelskim pogonom Volvo je ovog mjeseca proizveo svoj posljednji auto na dizelski pogon. Tvrtka je u listopadu prošle godine na Climate Weeku u New Yorku objavila da će obustaviti proizvodnju dizelskih motora, a ovog je mjeseca ispunila svoje obećanje. Posljednji Volvo XC90 s dizelskim motorom izašao je iz tvornice u utorak, objavio je Volvo. Automobil nije bio namijenjen za prodaju već će završiti u muzeju World of Volvo, u švedskom gradu gradu Göteborgu.

Volvo je dizelske automobile proizvodio od 1979. godine. Prvi dizelski model im je bio Volvo 244 GL D6, koji je za pogon koristio prvi šesterocilindrični dizelski motor za osobna vozila na svijetu. Dizelski motori u to vrijeme nisu bili previše popularni, no to će se ubrzo promijeniti, te će dizelaši u desetljećima koja su uslijedila igrati izuzetno važnu ulogu u ponudi Volva.

Foto: Volvo

Između 2012. i 2016. godine, automobili opremljeni dizelskim motorom činili oko 50 posto globalne prodaje Volva. Od 1991. godine, od kada Volvo vodi precizne statističke podatke proizvedeno je više od 9 milijuna dizelskih automobila ove marke.

Foto: Volvo

Nakon skandala Dieselgate, dizelski su motori počeli padati u nemilost diljem svijeta, a Volvo se ubrzo odlučio za radikalni zakret prema hibridnim i električnim pogonima i odustao od razvoja dizelskog pogona. U 2023. godini prodaja njihovih električnih vozila porasla je za 70 posto, a udio na globalnom tržištu električkih automobila za 34 posto. Ipak, odustajanje od dizelskog pogona moglo bi biti osjetan udarac za prodajne brojke ovog proizvođača. Naime, gotovo 40 posto novih premium automobila koji se prodaju na europskom tržištu još uvijek imaju dizelske pogone, a najveći konkurenti, Audi, Mercedes i BMW, od njih ne namjeravaju tako skoro odustati./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img