Volkswagen će zbog štete na američkom tržištu platiti 15 milijardi dolara

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) postigao je sudski dogovor o iznosu isplate štete zbog lažiranja ispušnih plinova na svojim automobilima prilikom testiranja u SAD-u. Službena odluka bit će objavljena danas, ali se pretpostavlja da će VW za nadoknadu štete izdvojiti 15 milijardi dolara, pišu Vijesti.ba.

Načelni dogovor podrazumijeva da VW otkupi ili popravi automobile u koje je ugrađen sporni softver za lažiranje testova, ali i da vlasnicima automobila plati nadoknadu.

Ranije su iz VW izjavljivali kako su za nadoknadu štete spremni platiti 10 milijardi dolara i otkupiti 475.000 automobila u koje je ugrađen sporni softver.

Vlasnici automobila moći će odbaciti prijedlog za nagodbu s VW-om i podići privatne tužbe, ukoliko nisu zadovoljni iznosom koji će dobiti. Prema određenim procjenama, VW će pojedinačno vlasnicima automobila platiti do 10.000 dolara.

Određeni dio novca VW će također uložiti i u program zaštite okoliša.

Podsjećamo, vodeći ljudi njemačkog automobilskog giganta priznali su da je sporni softver ugrađen u 11 miliona automobila širom svijeta./HMS/

Najnovije

PROGNOZA VREMENA

Evo kad nas očekuje porast temperatura

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tijekom dana ponegdje sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Najviša...