VLADALI SU 25 GODINA Osuđenici, optuženici za ratne zločine, iranski saveznici

Stranka demokratske akcije (SDA) teško podnosi gubitak vlasti. Njihova nervoza i histerija već dostižu stadije pokušaja fizičkih obračuna s protivnicima po skupštinama. Naglasak je na ”pokušaja”, s obzirom na to da, kako smo mogli u četvrtak vidjeti na sjednici Skupštine Sarajevske županije, na kraju oni izvuku deblji kraj, piše Danijal Hadžović za Avaz, čiji komentar HMS prenosi u nastavku:

Opravdan strah

No, njihov strah je potpuno opravdan. Ne samo da su ostali bez milijardi prihoda u državnim kompanijama, proračuna, agencija, kontrole nad pravosuđem i OSA-om, preko koje će špijunirati i pakirati protivnicima, nego se sada, konačno, počinju polako odmotavati i pred sud dovoditi sva nedjela koja je ova stranka ostavila iza sebe.

Tako su se u kratkom razdoblju iz ministarskih fotelja dužnosnici SDA počeli seliti u zatvore i na optuženičke klupe.

Fadil Novalić, ipak, će morati odslužiti četverogodišnju kaznu zatvora nakon što mu posljednji pokušaji zavrzlama s pomilovanjima i odgađanjem zatvora nisu pomogli, a od velike pomoći mu nije bio ni bivši novinar i odvjetnik u pokušaju Senad Pećanin, isti onaj koji je prije tri godine govorio da Novalića treba odmah pritvoriti.

Selmi Cikotiću, bivšem ministru sigurnosti ove stranke, počelo je suđenje u Sudu BiH za zločine nad bugojanskim Hrvatima.

Bakirova i Sebijina dojučerašnja desna ruka Osman Mehmedagić Osmica iz Vojkovića se preselio u kućni pritvor, osumnjičen za nelegalno prisluškivanje sudaca, dijeljenje iskaznica OSA-e jaranima, uništavanje dokaza itd.

Iran u srcu

Nije poznato šta trenutno radi Bisera Turković, mada smo je krajem prošle godine mogli vidjeti pod maramom na nekakvoj međunarodnoj konferenciji u Iranu, gdje još nije poznato koga i što je predstavljala. Inače, tijekom svog mandata Turković je održavala prisne odnose s Iranom i sličnim nedemokratskim zemljama.

Uzimajući sve u obzir, nije čudno što je europski proces BiH otkočen upravo nakon što su ovakvi likovi i ovakve garniture uklonjeni s vlasti. Trojci možemo svašta zamjerati, ali barem ne jasnu europsku opredijeljenost i okrenutost ka Zapadu.

A sada zamislite kako bi europski put BiH, u trenutku kada je EU zbog izmijenjenih geopolitičkih okolnosti želi što prije staviti u svoj vlak, izgledao da su im partneri, uz Putinovog prijatelja Dodika, SDA-ovi osuđenici, optuženici za ratne zločine, iranske drugarice, osmice…

Prohujao s vihorom

Posebno je zanimljiv slučaj Fikreta Prevljaka. Bivši čelnik Kantonalnog odbora SDA, kojem je, prema čuvenom snimku, Asim „sredio“ da na ovu poziciju bude izabran umjesto Semira Efendića, prema neslužbenim informacijama, nalazi se negdje u bjekstvu dok svoju višemilijunsku imovinu u nekretninama pokušava rasprodati preko OLX-a.

Razlog za bijeg, špekulira se, jesu saznanja u vezi sa slučajem ubojstva Dženana Memića, pa se Prevljak odlučio „preventivno“ sakriti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img