VLADA ŽZH: Povećane novačene naknade razvojačenim braniteljima, civilnim žrtvama rata i obiteljima s djecom

Vlada Županije Zapadnohercegovačke donijela je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i supružnicima umrlih razvojačenih branitelja za razdoblje siječanj – lipanj 2024. godine.

Za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i supružnicima umrlih razvojačenih branitelja za razdoblje siječanj – lipanj 2024. godine, koeficijent se s dosadašnjih 1,20 povećava na 1,40, izvijestili su iz županijske vlade.

Na temelju tog koeficijenta i iznosa koji je propisan člankom 37. Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, utvrdit će se visina iznosa mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima za razdoblje siječanj – lipanj 2024. godine.

Također, donesena je Odluka o donošenju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava „Tekući prijenosi za udruge branitelja“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu.

Razdoblje realizacije Programa je od 1. 1. 2024. do 31. 12. 2024. godine, a ukupna vrijednost Programa je 250.000,00 KM.

Navedena sredstva raspoređivat će se sukladno Programu odobrenih sredstava, i to za sufinanciranje programa rada temeljnih udruga u iznosu od 121.200,00 KM i za interventna sredstva koja će se koristiti kao potpora programima i projektima za hitne i nepredvidive slučajeve koji nisu obuhvaćeni u javnom pozivu u iznosu od 128.800,00 KM.

Namjena ovog Programa je sufinanciranje programa rada temeljnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, registriranih na županijskoj razini, pojašnjavaju iz Vlade.

Vlada je donijela i Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju osnovice i visine za naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom. Ovom Odlukom uvećana je visina stalne novčane potpore na način da potpora iznosi 200,00 KM, umjesto dosadašnjih 180,00KM.

Osim toga, donesena je Odluka o prijenosu sredstava „Tekući prijenosi Agenciji za privatizaciju Županije Zapadnohercegovačke“ utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu u iznosu od 250.000,00 KM.

Kako se navodi, Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke će sredstva iz ove Odluke doznačiti na račun Agencije za privatizaciju kvartalno u iznosu od 62.500,00 KM.

Vlada je također usvojila Program rada Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu i Izvješće o radu Županijskog stožera civilne zaštite za 2023. godinu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img