VLADA ŽSB: Usvojeni nacrti zakona o javnim priredbama i mirnim okupljanjima

– Vlada Županije Središnja Bosna na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova usvojila je na sjednici u četvrtak u Travniku nacrte zakona o javnim priredbama i mirnim okupljanjima kojima će se, kako stoji u obrazloženju nacrta zakona, pojednostaviti administrativne procedure i suzdržati se od zabrane unaprijed najavljenih mirnih okupljanja.

Resorni ministar Feliks Vidović kazao je kako je riječ o u usklađivanju s legislativom Europske unije.

– Ova materija dosad je tretirana kroz jedan zakon, pa se ukazala potreba da se razdvoji, odnosno da se posebnim zakonom riješe mirna javna okupljanja, a drugim zakonom okupljanja koja imaju komercijalni karakter kao što su javne priredbe. U tom kontekstu je formirana radna grupa od strane Ministarstva, koja je radila s predstavnicima međunarodne zajednice, tako da se radi o materijalu koji je harmoniziran s EU propisima – rekao je Vidović.

Zakon od 28. prosinca, po kojem se postupa trenutno, u radnom materijalu je okarakteriziran kao “kratak, nesadržajan i nedovoljno precizan”, te je navedeno kako “u velikom dijelu ne omogućava korištenje slobode okupljanja”, koja se navodi kao jedno od temeljnih demokratskih prava.

“Usvajanje nove zakonske regulative doprinijelo bi ispunjenu 14 prioriteta utvrđenih u mišljenju EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU iz 2019. godine, a koji uključuju potrebu osiguranja poticajnog okruženja za civilno društvo, posebno poštujući europske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja”, stoji u obrazloženju razloga za usvajanje Nacrta zakona o mirnim okupljanjima, koji trebaju proći saborsku proceduru i još dva čitanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img