Sve vijesti

ŠIROKI BRIJEG

Vlada utvrdila Nacrt Izmjena i dopuna Proračuna ŽZH za 2023. godinu

Vlada Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) na sjednici održanoj u utorak utvrdila je Nacrt Izmjena i dopuna Proračuna ŽZH-a za 2023. godinu i Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o izvršenju Proračuna, koje je uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

Prilikom izrade Izmjena i dopuna Proračuna korištene su projekcije i analize Odjeljenja za makroekonomske analize Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (OMA), Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP), Federalnog ministarstva financija i Ministarstva financija ŽZH-a, kao i izvršenje prihoda i rashoda za devet mjeseci 2023. godine, a sve u svrhu realnijeg planiranja proračunskih stavki, priopćeno je iz županijske vlade.

Prihodi od poreza najznačajniji su prihodi u ukupnim planiranim prihodima u Izmjenama i dopunama Proračuna. Najznačajniji prihodi u poreznim prihodima su prihodi od neizravnih poreza s jedinstvenog računa koji pripadaju Županiji, takozvani prihodi od PDV-a. Druga značajna stavka u poreznim prihodima su prihodi od poreza na dobit poduzeća, dok su prihodi od poreza na dohodak treća značajna stavka u poreznim prihodima.

Izmjene i dopune Proračuna planirane su u iznosu od 148.228.210 maraka, što je uvećanje za ukupan iznos od 14.228.210 maraka u odnosu na Proračun ŽZH-a za 2023. godinu.

Rashodi također iznose 148.228.210 maraka, što znači da su Izmjene i dopune Proračuna uravnotežene. U Izmjenama i dopunama nisu planirana zaduženja.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa utroška sredstava “Tekući prijenosi za poticanje razvoja gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke” utvrđenih Proračunom.

Dopunom ove Odluke dodijelit će se bespovratna financijska sredstva poslovnim subjektima prerađivačko-proizvodnog sektora kroz sufinanciranje nabavke novih tehnologija – strojeva za proizvodnju i preradu, čime će se omogućiti olakšanje uvjeta rada u proizvodnji i preradi sa svrhom tehnološkog unaprjeđenja, a time i povećanje zaposlenosti, te jačanje proizvodne konkurentnosti takvih poduzeća.

Ministarstvo će sufinancirati nabavku novih strojeva s do 30 posto od ukupnog iznosa vrijednosti investicije, a podnositelji prijave/zahtjeva moraju osigurati preostali postotak sufinanciranja. Maksimalan iznos za sufinanciranje nabavke stroja po prijavi za pravne osobe iznosi do 50.000 maraka.

Također, donesena je i Odluka o dodjeli koncesije gospodarskom društvu Filsonići d. o. o. Ljubuški za izgradnju i korištenje fotonaponske elektrane “T&M SUN” na lokaciji Hrašljani u Ljubuškom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...