Hrvatski Medijski Servis

Vlada Hrvatske poništava odluku o kupnji izraelskih zrakoplova F 16 Barak

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, izvijestio je na konferenciji za novinare nakon razgovora s izraelskim izaslanstvom ministar obrane RH Damir Krstičević. Generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam je kazao kako hrvatska strana za ovu neočekivanu komplikaciju nije odgovorna.

– Mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Obzirom na tu činjenicu, ministarstvo će predložiti vladi donošenje odgovarajućih odluka, kazao je ministar Damir Krstičević te dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Zagreb.

Predstavnik izraelske strane, generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam poručio je da Hrvatska u ovom poslu ni na što nije mogla utjecati te da Hrvatska nije odgovorna za ovaj poslovni debakl.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Hrvatska vlada objavila je da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Izraelsko izaslanstvo na čelu s Udijem Adamom nakon sastanka u MPRH-u uputilo se u Banske dvore na sastanak i premijera Andreja Plenkovića izvijestilo da Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju F-16 Barak. Vlada RH stoga će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ”, stoji na Twitteru hrvatske vlade./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte