POMOĆ UNESREĆENIMA

Vlada HNŽ izdvojila 200 tisuća KM za potresom pogođena područja u Turskoj i Siriji

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izdvojila je 200.000 KM pomoći za žrtve katastrofalnih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju.

Objema državama bit će uplaćeni jednaki iznosi od po 100.000 KM iz Proračuna HNŽ-a, navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

“Vlada ovim pruža konkretnu potporu, u skladu s objektivnim mogućnostima, a na tragu našega dogovora, koji smo postigli čim je stigla vijest o ovoj istinskoj kataklizmi i golemim ljudskim žrtvama, da ćemo na prvoj sjednici donijeti odluku kojom ćemo, uz izraze sućuti, pogođenim prostorima pružiti i financijsku pomoć”, kazao je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Na današnjoj sjednici razmotrena je i prihvaćena Odluka o usvajanju Izvješća Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a o ostvarenim ishodima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.

Vlada je danas usvojila i Odluku o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za tekuću godinu za Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa, i to: s pozicije “Ostali izdaci za šport + uspješnim pojedincima”, s pozicije “Ostali izdaci za kulturu”, s pozicije “Tekući transferi organizacijama i pojedincima za izvanredne športske uspjehe” te s pozicije ”Transferi nacionalnim udrugama i organizatorima nacionalnih manifestacija”.

Danas je usvojena i Odluka o davanju suglasnosti za zaključenje aneksa na Ugovor između Federalnoga ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza HNŽ-a, Grada Čapljine i tvrtke “Amitea” iz Mostara. Riječ je o projektu izgradnje cesta u povratničkim naseljima u Gradu Čapljini čija je ukupna vrijednost 230.000 KM.

Federalno ministarstvo osigurava 100.000 KM, Planom i programom Uprave za ceste odobreno je 80.000 KM, dok će Grad Čapljina projekt sufinancirati iznosom od 50.000 KM. Današnja suglasnost na aneks ugovora bila je nužna za izvršenje plaćanja iznosa od 50.000 KM koji će Grad Čapljina, potpisivanjem aneksa, moći isplatiti izvođaču radova./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img