Hrvatski Medijski Servis

Vlada Federacije BiH usvojila inicijativu za pokretanje revizije diploma svih zaposlenika u federalnim tijelima uprave

Foto: Vlada Federacije BiH

Uvažavajući brojne zahtjeve javnosti, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja, usvojila inicijativu za pokretanje revizije diploma svih zaposlenih u federalnim tijelima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim tijelima čiji je osnivač Federacija BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Revizijom će biti obuhvaćeni imenovani dužnosnici, državni službenici i namještenici u ovim institucijama, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Vlada je pozvala i vlade županija, gradove i općine da podrže i pridruže se ovoj inicijativi.
.
Od  ostalih zaključaka sa održane sjednice Vlada je donijela Odluku o pristupanju postupku dodjele koncesije za izgradnju pumpne hidroelektrane (PHE) Vrilo, snage 66 MW, na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad. Postupak se provodi po osnovi samoinicijativne ponude ponuđača JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, u skladu sa Zakonom o koncesijama i Pravilima o postupku dodjele koncesija. Objekt PHE Vrilo tretiran je kao prioritetni objekt od javnog interesa, pa su za njegovu izgradnju odobrena kreditna sredstava od strane Njemačke razvojne banke (KfW) JP EP HZHB u iznosu od 100 milijuna eura.

Danas je donesena Odluka o izuzimanju šumskog zemljišta i promjeni njegove namjena u građevinsko za potrebu izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc Tarčin – Ivan. Ujedno, Vlada je dozvolila da, prije isplate naknade, Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar uđu u posjed nekretnine izvlaštene rješenjem Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče, s ciljem omogućavanja izgradnje dionice Poprikuše – Nemila.

Vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o razvijenosti sektora malih i srednjih poduzeća (MPS) za razdoblje 2016.-2017. godina. Kako je istaknuto, u ovom periodu MSP sektor u Federaciji BiH karakterizira trend rasta vrijednosti ekonomsko-financijskih indikatora, odnosno poboljšanja efikasnosti poslovanja. U periodu od posljednjih pet godina je u 2017. godini došlo do najvećeg rasta broja MSP na godišnjem nivou i njihov broj postiže maksimum za izvještajni period od posljednjih dvanaest godina (22.647) i maksimum broja zaposlenih (203.498). MSP su u periodu 2016.-2017. godina imali rast prihoda od 1,21 posto dok su rashodi povećani za 0,88 posto. Ukupan prihod od izvoza je u 2017. iznosio 3.308.725.217 KM, što je 14,53 posto od ukupnog prihoda MSP.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je dostavilo i izvještaj o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union Banke d.d. Sarajevo za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2017. godinu, u kojem je navedeno da je u šest privrednih društava, prije dodjele kredita, bilo ukupno 507 zaposlenih, a taj broj je povećan na 581 zaposlenog. Ukupan godišnji prihod je iznosio je 36.931.092 KM, a nakon dodjele kredita 43.666.700 KM, što je povećanje od 6.735.608 KM ili 18,23 posto./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte