VLADA FBiH: Tri milijuna KM za sufinanciranje zaštite nacionalnih spomenika

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava kapitalni transferi utvrđenog Budžetom FBiH za 2024. godinu ovom ministarstvu za učešće Vlade Federacije BiH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica – zaštita nacionalnih spomenika, u iznosu od 3.000.000 KM.

Kako je saopćeno iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, raspodjela ovih sredstava vršit će se nakon obavljenog javnog poziva, u skladu sa općim uvjetima učešća i posebnim kriterijima za raspodjelu utvrđenih ovom odlukom, kao redovna sredstva za odabrane programe/projekte u maksimalnoj vrijednosti financiranja u iznosu do 150.000 KM po jednom odabranom programu/projektu.

Ova sredstva dodjeljivat će se korisnicima u skladu s usvojenim programima/projektima, a na osnovu podnesenih zahtjeva i javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Javni poziv za dodjelu sredstava objavit će se na službenoj web stranici Ministarstva, u Službenim novinama FBiH i najmanje jednom dnevnom listu. U skladu sa ovom odlukom, pojedinačne odluke o dodjeli sredstava za sve navedene programe/projekte donosi federalni ministar prostornog uređenja. S korisnicima će Ministarstvo zaključiti ugovore o međusobnim pravima i obavezama.

Korisnici su obavezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski i da dostave izvještaj s kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava u roku od 15 dana od dana završetka programa/projekta.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, u skladu sa Zakonom o zaštiti dobara koja su odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika proglašena kao nacionalni spomenik BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja dužno je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img