Hrvatski Medijski Servis

Vlada FBiH prihvatila inicijativu za usvajanje zakona o istospolnim zajednicama

Foto: Pixbay, ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imenovat će interresornu grupu koja će pripremiti teren za donošenje propisa kojim će se zaštititi prava istospolnih parova.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici usvojila informaciju Federalnog ministarstva unutarnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istospolnih parova.

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Federalna vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizilaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

Podsjećamo, rezultat ove inicijative zapravo su žalbe na osnovu kojih je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova upoznato o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte