VJEŠTAK: Mahmuljin jedini mogao naređivati odredu “El – mudžahid”

Na suđenju bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu vještak Tužiteljstva BiH Martin Frančešević rekao je danas da je Mahmuljin bio na “direktnoj vezi” s odredom “El- mudžahid” i da je bio jedini koji im je mogao naređivati.

Iznoseći nalaz i mišljenje, Frančešević je naglasio da je Mahmuljin, kao tadašnji zapovjednik korpusa, imao potpunu i efektivnu kontrolu nad odredom “El-mudžahid”, te da je jedini imao autoritet i moć da im naređuje, prenosi RTRS.

“Što se tiče borbene upotrebe jedinica u vojnim operacijma – u isključivoj je nadležnosti zapovjednika korpusa. Sve odluke i borbene zapovijesti o angažovanju jedinica Trećeg korpusa potpisao je zapovjednik korpusa. Njegovo je pravo, obveza i ovlaštenje da može donositi te odluke”, naveo Frančešević, koji je vještak vojne struke.

Vještak je izjavio da nije bilo moguće izvoditi borbena djelovanja mimo znanja i odobrenja zapovjednika korpusa, a da u odsustvu zapovjednika o djelovanju jedinica odlučuje načelnik štaba.

Frančešević je dodao da je Mahmuljin imao i ovlaštenja za primjenu disciplinskih mjera, te da je postojala mogućnost da zapovjednik i njegove službe prijavljuju kaznena djela.

Obrana se usprotivila iznošenju nalaza s obzirom da se protiv Frančeševića vodi istraga za zločine počinjene u Brčkom, ali je Sud odbio taj prigovor.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao zapovjednik Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred “El-mudžahid”, ništa nije poduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tijekom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema navodima optužnice, pripadnici odreda “El-mudžahid” od 11. do 29. rujna ubili su 52 ratna zarobljenika.

Iznošenje nalaza i mišljenja Frančeševića bit će nastavljeno 18. travnja./HMS/

Najnovije

GRUDE

Zbirka pjesama “Oluja” autorice Marije Lovrić – Crnjac predstavljena u Grudama

U četvrtak, 21. listopada u knjižnici Kulturnog doma predstavljena je zbirka pjesama “Oluja” autorice Marije Lovrić- Crnjac. O zbirci su govorili književnica Miljenka Koštro i...