VIVA Film Festival od 18. do 22. rujna u 17 gradova BiH

Peti VIVA Film Festival, ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma bit će održan od 18. do 22. rujna u 17 gradova Bosne i Hercegovine.

Centralna manifestacija bit će održana u Sarajevu, a festivalske projekcije bit će održane i u Kaknju, Varešu, Višegradu, Bijeljini, Lukavcu, Mostaru, Ljubuškom, Vitezu, Bihaću, Prijedoru, Orašju, Goraždu, Kladnju, Visokom, Bosanskom Petrovcu i Prnjavoru.

U službenu selekciju 5. VIVA Film Festivala, odabrano je 94 filmova iz tri oblasti: religija, ekologija i turizam, te 17 filmova u kategoriji omladinski bh. film koji su rezultat rada VIVA škole filma, održane u 2019. godini u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri će odabrati po tri najbolja filma iz svake kategorije, “Grand prix” Festivala, a u kategoriji bh. omladinski film, najboljim mladim autorima bit će dodijeljene vrijedne nagrade sponzora – oprema za budući rad na filmu.

Festival je međunarodnog i natjecateljskog karaktera, a službeno ga je podržao i visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i sve četiri kulturne vjerske zajednice i predstavnici manjina u Bosni i Hercegovini, budući da je VIVA Festival prvi festival s tom tematikom na ovim prostorima.

Članovi savjeta Festivala su ugledne javne ličnosti, akademici kao i predstavnici svih konfesija.

Svečano otvaranje 5. VIVA Film Festivala bit će upriličeno u srijedu 18. rujna u 20.00 sati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Nagrade i specijalna priznanja bit će dodijeljeni na Ceremoniji zatvaranja 21. rujna u 20.00 sati također u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, uz prisustvo brojnih gostiju iz svijeta filma, sponzora i prijatelja Festivala, priopćeno je iz VIVA Film Festivala./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NE BI IMAO NIŠTA PROTIV

Sevilla na kraju sezone kreće po Rakitića

Sevilla je zainteresirana za povratak Ivana Rakitića iz Barcelone, a i igrač ne bi imao nešto protiv te se očekuje kako će krenuti u...