Vitežani napravili prvi korak ka vraćanju toplih radijatora u domove građana

Nakon godina bez sustava daljinskog grijanja u gradu i okolici Vitežani su napravili prvi korak ka vraćanju toplih radijatora u domove građana.

Obzirom da bolje rješenje teško da postoji, odlučili su se za javno-privatno partnerstvo, a u tome će im pomoći konzultantski tim angažiran od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji će u sljedeći utorak u hotelu Central održati pred-tendersku prezentaciju projekta sustava daljinskog grijanja u općini Vitez po modelu javno-privatnog partnerstva.

“Konzultantski tim angažiran na pružanju tehničke podrške Općini Vitez će potencijalnim privatnim partnerima prezentirati koncept predmetnog projekta, najvažnije uvjete iz nacrta ugovora javno-privatnog partnerstva kao što su obaveze i prava stranaka, parametri i rizici, kao i strategiju ugovaranja, te rokove za nadmetanje i provedbu projekta. U okviru događaja projekt će biti prezentiran sa tehničkog, ekonomskog, okolinskog i ostalih ključnih aspekata, uključujući strateški plan provedbe kroz sve faze javno-privatnog partnerstva (JPP)”, kazala je Elma Kavazović, iz Odjela za edukaciju Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj.

Vitez je imao daljinsko grijanje do 1998. godine iz industrijske energane u vlasništvu Vitezit d.o.o. Vitez. Danas na području općine Vitez ne postoji organiziran sustav snabdijevanja toplotnom energijom, pa se zagrijavanje objekata vrši putem individualnih sistema grijanja za svaku zgradu.

Cilj ovog projekta je, kažu, dati prijedlog sustava daljinskog grijanja na biomasu gradskog područja općine Vitez koji će uz mjere za poboljšanje energijske efikasnosti objekata obuhvaćenih sustavom daljinskog grijanja, osigurati održivost , smanjenje gubitaka i toplotni komfor.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) provodi projekt “Regionalni program energetske učinkovitosti (REEP)”, koji se financira iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF-Western Balkans Investment Framework). EBRD u segmentu tehničke suradnje kroz angažman konzorcija CMS/CETEOR/GMC, implementira projekt u Bosni i Hercegovini./HMS/

Najnovije

O SASTANKU PREDSJEDNIŠTVA BIH U BRUXELLESU

DODIK: BiH najvjerojatnije dobiva kandidatski status iduće godine

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Bruxellesu da je zadovoljan obećanjem dužnosnika Europske unije da će BiH sljedeće godine najvjerojatnije dobiti kandidatski...