Hrvatski Medijski Servis

VITEZ: Nakon četiri desetljeća Vitežani dobivaju most na Lašvi, put od kuće do posla bit će kraći za 3 km

Općina Vitez uskoro će se pretvoriti u veliko gradilište, a riječ je o dva projekta koji su od, prema riječima načelnika te srednjobosanske općine, neprocjenjive važnosti za sve Vitežane, piše Večernji list BiH.

Pripremljena dokumentacija

Riječ je o izgradnji mosta na rijeci Lašvi te kružnog toka, a oba projekta omogućit će lakše povezivanje Poslovnog centra 96 sa središnjim dijelom Viteza. Zbog povećanja prometnog toka i potrebe za povećanjem sigurnosti u prometu, javlja se potreba za kvalitetnijim prometnim rješenjem spomenutog raskrižja i bolje povezanosti s poslovnom zonom. Prema navodima stručnjaka, kružno raskrižje na ovoj prometnici ima višestruke prednosti, veću sigurnost prometa, manje posljedice prometnih nesreća, mogućnost propuštanja prometnih tokova velikih jakosti, kraće čekanje na prilazima, niža razina buke i emisija ispušnih plinova motornih vozila. Lokalna cesta, od novog kružnog raskrižja kod benzinske crpke Ine do lokalne prometnice koja ulazi u Poslovni centar u Vitezu, bit će povezana mostom preko rijeke Lašve. Prema trenutačnim procjenama, cestovni most na rijeci Lašvi i prateća prometnica trebali bi biti dugi 460 metara. – Vrijednost izgradnje mosta na rijeci Lašvi iznosit će oko 1,200.000 KM. Općina Vitez pripremila je kompletnu dokumentaciju potrebnu za ovaj projekt, a realizacija se očekuje tijekom 2019. godine – kaže za Večernji list načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić. Trasa ove prometnice uklopljena je u kružno raskrižje, preko reguliranog korita rijeke Lašve nastavlja se na prometnicu koja ulazi u Poslovni centar 96. Iza mosta na rijeci Lašvi planirano je priključenje na brzu cestu. Ukupna širina mosta je 11,5 metara s dvije izdignute pješačke staze te pocinčanom ogradom. Konstrukcija mosta s integralnim stupovima rađena je sukladno njemačkim smjernicama za projektiranje integralnih mostova RE-ING.

Svakodnevno 15.000 vozila

– Izgradnja mosta na rijeci Lašvi projekt je koji se čeka otprilike 40 godina, kada je izražena prva potreba za mostom. Prošle godine smo prvi put krenuli u realizaciju ovog projekta. Na Općinskom vijeću donijeli smo odluku da se krene u kapitalne projekte od kojih je prioritet bio izgradnja mosta – kaže načelnik. Istaknuo je kako se nada da će se u samu realizaciju projekta krenuti do kraja godine, dodavši da je ovo projekt koji će neprocjenjivo olakšati svakodnevicu Vitežana. – Izgradnja mosta je i više nego potrebna jer kroz poslovnu zonu svakodnevno prolazi oko 15.000 vozila, od kojih je barem polovina njih lokalno stanovništvo. U Poslovnom centru radi malo manje od 6000 osoba, kojima će most skratiti put od domova do posla negdje oko tri kilometra (tko živi u središtu, op.a.) – zaključio je Bošnjak-Matić. Iako se ne može očekivati dan završetka izgradnje, načelnik je kazao da će uraditi sve što je u njegovoj moći kako bi se u što kraćem roku realizirao ovaj projekt, kao i to da u realizaciji projekta očekuje potporu viših razina vlasti. Prema njegovim riječima, osim ovih radova, Vitežani mogu očekivati i obnovu svih lokalnih cesta na području općine Vitez./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte