VIŠKOVIĆ: Neformiranje Vijeća ministara negativno utječe na građane oba bh. entiteta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da se neformiranje Vijeća ministara odražava na ekonomsku poziciju Republike Srpske, ali da se ne može govoriti o ekonomskom kolapsu.

Višković je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je Republika Srpska “preživjela i mnogo gore stvari od neispunjavanja uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda u vezi s formiranjem vlasti na razini BiH”.

“Bio bih sretan da se danas formira i Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara kako bi mogli razgovarati o nekim značajnim projektima bitnim za sve građane ove zemlje. Ovdje trpe građani oba entiteta”, rekao je Višković.

On je odbacio tvrdnje pojedinih sarajevskih medija da Republika Srpska navodno “vapi” za novcem od “Elektroprijenosa”, ističući da mu je jedini interes u ovoj priči da se poveća pouzdanost opskrbe električnom energijom.

“To je naš novac i potrebne su nam investicije da bi energetski potencijali ove zemlje bili stabilniji”, rekao je Višković.

Premijer RS je podsjetio da je u Višegradu prije nekoliko dana izgorio trafostanica od 400 kilovata, pa se sada struja proizvedena u Višegradu šalje u Rajlovac kod Sarajeva da se pretvori na 110 kilovata i vrati natrag u Višegrad.

“To znači po 250 kilometara u oba pravca, zbog čega je pouzdanost opskrbe električnom energijom tog kraja vrlo upitna, posebno kada se uzmu u obzir vremenske nepogode”, upozorio je Višković.

On kaže da mu se čini da to nikome u BiH nije važno, te da predstavnici Republike Srpske čine sve što mogu u “Elektroprijenosu” kako bi to pitanje došlo u fokus.

“Poznato je da blokada u `Elektroprijenosu` postoji samo zbog izbora direktora i da je takva situacija jer se ne mogu dogovoriti Bošnjaci i Hrvati. To pitanje potenciram na svakom sastanku s veleposlanicima i predstavnicima međunarodne zajednice”, rekao je Višković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BiH PRVA U EUROPI PO ISELJAVANJU

Blizu 60 posto ljudi želi napustiti BiH, evo zašto

Akademija znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine je nedavno objavila Studiju o migracijama u kojoj se navodi da se kao jedini relevantan podatak o...