ISTRAŽIVANJE

Više od polovice novinara u Hrvatskoj ima simptome ‘burnouta’

Više od polovice novinara u Hrvatskoj žali se na simptome ‘burnouta’ – pregorijevanja na poslu, a alarmantan udio njih ne uspijeva se nositi s iscrpljenošću, umorom i stresom, rezultat je to istraživanja koje je financiralo Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

Svrha istraživanja “Utjecaj pandemije i potresa na zdravlje i materijalni status novinara i urednika” bila je otkriti kako su pandemija covida-19, potresi te ekonomska kriza povezana s pandemijom utjecali na psihičko i fizičko zdravlje hrvatskih novinara i urednika. Osim toga, istraživanje se odnosilo i na njihov materijalni status, kao i jesu li i na koji način poslodavci, osigurali fizičku zaštitu kolegama unutar redakcija i kad izlaze na teren.

Anketa koju su novinarke Iva Boban Valečić, Tanja Ivančić Belošević, Nataša Vlašić Smrekar i Petra Maretić Žonja provele među novinarima i urednicima iz različitih redakcija pokazala je da je covid preboljelo nešto manje od polovice anketiranih, pri čemu je velika većina poslodavaca pokazala interes za njihovo zdravlje.

Pritom su medijski poslodavci u gotovo 45 posto slučajeva zaposlenicima ponudili i pomoć. Ipak, više od petine bolesnih od korone (22,5 posto) poslodavci nisu nazvali i raspitali se o zdravstvenom stanju. Polovici anketiranih u koroni je porastao opseg posla, a plaće su ostale iste. Promjene u psihičkom stanju od izbijanja pandemije nije osjetilo manje od trećinu ispitanih, piše N1.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 108 novinara i urednika u dobi od 18 do više od 60 godina.

Specijalistica organizacijske i industrijske psihologije Tanja Pureta istaknula je kako najviše zabrinjava podatak da se više od polovice anketiranih novinara i urednika žali na simptome ‘burnouta’.

”Podatak o 50 posto ispitanika koji doživljavaju ‘burnout’ je toliko alarmantan da bi svako njegovo ignoriranje moglo dovesti do ozbiljnih posljedica, kako po zdravlje zaposlenika, tako i za opstanak poslodavca. Takvi zaposlenici, ako se odmah ne krenu oporavljati, mogu i sebi i poslodavcu uzrokovati više štete nego koristi”, istaknula je Pureta./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...