Sve vijesti

U BIH I JOŠ 5 ZEMALJA

Više od 39 osumnjičenih u akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu

Više od 39 osumnjičenika identificirano je u velikoj akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu na zapadnom Balkanu u okviru akcije Mozaik u kojoj je sudjelovala i hrvatska policija, izvijestilo je u ponedjeljak hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Cilj akcije u kojoj su uz Hrvatsku sudjelovale i Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Mađarska, bio je razotkriti seksualno zlostavljane djece na internetu te spriječiti nove slučajeve, kao i osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama te sankcionirati zlostavljače.

Tijekom akcije, od 6. do 19. studenoga, hrvatska policija identificirala je osam počinitelja kaznenih djela, provela je devet pretraga domova osumnjičenih od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka, prenosi Hina.

Tijekom trajanja akcije identificirano je jedno dijete, hrvatska žrtva kaznenog djela koja je tijekom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto. Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u tijeku, navode u priopćenju.

Operaciju Mozaik vodila je slovenska policija, a koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT).

U zemljama sudionicama provedena je 41 racija, “nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, što je rezultiralo uhićenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece”.

Tijekom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire, navode iz MUP-a RH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VOZAČI OPREZ!

Moguća poledica na cestama u gorju, prilazima tunelima i preko mostova

U Bosni i Hercegovini prometuje se po suhim ili djelomično vlažnim kolnicima, javlja Hrvatski Medijski Servis. Zbog niskih temperatura iz Automoto saveza u BiH upozoravaju...