Više od 30.000 Rusa juriša na Harkiv

Borbe u Ukrajini nastavile su se u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje je ruska vojska pokrenula ofenzivu i zauzela desetke četvornih kilometara, dok Kijev tvrdi da je ojačao obranu tog područja. Ruske snage prešle su granicu u petak i napadaju u smjerovima Lipci i Vovčansk, dva lokaliteta koja se nalaze oko dvadeset odnosno pedesetak kilometara sjeveroistočno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ukrajinska vojska jučer je priznala da ruske snage napreduju u ofenzivi na sjeveroistoku regije. Predsjednik Volodimir Zelenski ipak je navečer u svom obraćanju uvjeravao da Kijev izvodi “protunapade” i da je sektor ojačan. “Uništavamo pješaštvo i opremu okupatora”, rekao je.

Prema Zelenskom, ukrajinske vlasti također su primijetile “neprijateljske aktivnosti”, odnosno “diverzantske skupine” i “udare”, u drugim pograničnim regijama Sumi i Černihiv, u sjevernoj Ukrajini.

Litvinjenko: Više od 30.000 ruskih vojnika napada regiju Harkiv

Drugdje, na nekoliko područja izloženih “intenzivnoj neprijateljskoj vatri” na smjerovima Kramatorsk i Pokrovsk na istoku zemlje, “modificirani su položaji ukrajinske vojske” kako bi se “spasili životi branitelja”, objavio je sinoć ukrajinski glavni stožer u priopćenju na Facebooku.

U intervjuu za AFP, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksandr Litvinjenko procijenio je da “više od 30.000” ruskih vojnika napada regiju Harkiv. No, istaknuo je i da zasad nema “prijetnje” za grad Harkiv, udaljen tridesetak kilometara od sukoba, a koji je prije ruske invazije imao gotovo milijun i pol stanovnika.

Ranije u ponedjeljak, guverner regije Oleh Sinjehubov rekao je da je više od 30 mjesta pogođeno ruskom topničkom i minobacačkom vatrom. Iznio je i podatak da su s tog područja evakuirana 5762 civila. Planiran je odlazak još oko 1600 ljudi, unatoč “prilično kompliciranoj situaciji”, rekao je Sinjehubov.

Prema Telegram kanalu DeepState, bliskom ukrajinskoj vojsci, Rusi su uspjeli zauzeti pojas od oko 70 četvornih kilometara u regiji Lipci i još jedan od 34 četvorna kilometra prema Vovčansku.

Ukrajinske vlasti tjednima su upozoravale da bi Moskva mogla pokušati napasti sjeveroistočne granične regije Ukrajine, suočene s kašnjenjem zapadne pomoći i manjkom vojnika. S tim u vezi, Sjedinjene Države uvjeravaju da će učiniti “sve što je u njihovoj moći” kako bi brzo opskrbile Ukrajinu oružjem, rekao je u ponedjeljak Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena.

Ovaj ruski napredak dolazi u trenutku iznenadne smjene ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, nakon dvije godine sukoba u Ukrajini bez jasnog ishoda.

Ukrajinci pojačali udare na energetsku infrastrukturu

“Ovo je još jedan pokazatelj Putinove očajničke želje da nastavi svoj agresorski rat protiv Ukrajine, unatoč činjenici da on predstavlja značajan teret za rusko gospodarstvo i nanosi velike ljudske gubitke ruskim vojnim snagama”, komentirao je Vedant Patel, glasnogovornik State Departmenta.

Novi ruski ministar obrane Andrej Belousov po obrazovanju je ekonomist i – poput Šojgua kada je imenovan na tu dužnost 2012. – nema vojno iskustvo.

Unutar Rusije i na okupiranim područjima Ukrajine, Ukrajinci su pojačali udare, posebice na energetsku infrastrukturu.

Najmanje četiri osobe su poginule, a devet je ozlijeđeno u ponedjeljak u bombaškim napadima za koje se okrivljuje Ukrajinu u okupiranoj regiji Luhansk i u ruskoj regiji Kursk, objavile su ruske vlasti. Ukrajina je također u ponedjeljak tvrdila da je pogodila naftni terminal i električnu trafostanicu u regijama Belgorod i Lipetsk, u zapadnoj Rusiji, nedaleko od ukrajinske granice./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img