Sve vijesti

HNK Mostar

Koridor 5C: Više afera nego kilometara izgrađene autoceste

Da je Fakultet (za promet i komunikacije, op HMS) bio na čelu izgradnje koridora 5C, tvrdim da bismo već imali završenu autocestu do Mostara. Ali, danas imamo duplo manje od očekivanog. Procjene su bile da ćemo za dvadesetak godina imati gotov koridor 5C, a nakon 17 godina nemamo ni trećinu. Ovom dinamikom treba nam 30 godina da ga izgradimo, kazao je za sarajevski Avaz profesor Fakulteta za promet i komunikacije u Sarajevu Šefkija Čekić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Profesor Čekić  11. lipnja ove godine dobio je prestižno priznanje za izvanredni doprinos afirmaciji prometnih znanosti i regionalnoj prometnoj integraciji, koje mu je u Zagrebu dodijelilo Znanstveno vijeće za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o valorizaciji logističkog koridora Ploče – Mostar – Sarajevo – Vukovar, koja je održana u HAZU, a na kojoj je sudjelovao i profesor Čekić, promovirana je i njegova nova knjiga „Koridor 5C između znanosti i politike“.

Upitan jesu li politika i vlasti, koje vode BiH proteklih skoro 20 godina, krivi za  poražavajući rezultat u izgradnji Koridora 5C prof Čekić za Avaz je odgovorio:- Odgovor je naslov moje knjige „Koridor 5C između znanosti i politike“. Znanost je briljantno uradila svoj dio posla do 1997. godine i dobili smo koridor kroz BiH. Međutim, sve što se događalo poslije nije bilo dobro. Politika i vlast su ti koji trebaju snositi odgovornost za sve neurađeno.

– Koridor je najveći razvojni projekt u BiH. Tu su najveća ulaganja, a samim tim je i izazov ljudima sumnjivog morala da se uključe. Izgradnja skoro svake dionice imala je jednu ili dvije afere, uvijek isplivavaju problemi. Najjeftinije ponude kod izbora izvođača su odbijane, a posao dobivali drugorangirane firme… Ako bismo pobrojali sve afere, bilo bi ih više nego kilometara izgrađenog autoputa, primjećuje prof. Čekić.

Prof. Čekić stanje u prometu u BiH, ilustrira podatkom da su samo jedan posto cestovne mreže u FBiH autoceste, a ostale su magistralne i regionalne ceste. -Prema standardima Europske unije, BiH treba imati oko 1.000 kilometara autoputeva. BiH ima oko 90 kilometara. Kada bude izgrađen kompletan koridor 5C, imat ćemo samo pola od potrebnog. Među brojnim problemima je i loša kadrovska politika, koja je neadekvatna potrebama prometnog sustava. Nestručnost kadrova i loša politika stvaraju havarije u razvoju prometnog sustava, zaključuje prof. Čekić.

Najnovije

PREMIJER ALBANIJE

RAMA: Ovo je zvono na uzbunu, naglasnije do sada

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da su najnoviji događaji na sjeveru Kosova najglasnije zvono na uzbunu do sada zbog kontinuiranog rizika od eskalacije...