Vinoteka stara 1600 godina otkrivena u Grčkoj, vjerojatno uništena u potresu

Arheolozi u Grčkoj otkrili su 1600 godina star vinski podrum koji je uništen i napušten nakon “iznenadnog događaja”, vjerojatno potresa ili rušenja zgrade, ostavljajući razbijene posude i 60 novčića razbacane po podu, prema novom istraživanju.

Trgovina je djelovala u vrijeme dok je Rimsko Carstvo kontroliralo regiju. Pronađen je u drevnom gradu Sikyon, koji se također piše Sicyon, koji se nalazi na sjevernoj obali Peloponeza u južnoj Grčkoj. Unutar vinskog podruma arheolozi su pronašli razbacane novčiće, kao i ostatke mramornih ploča te posude od bronce, stakla i keramike.

Vinski podrum pronađen je na sjevernom kraju kompleksa, koji je imao niz radionica koje su sadržavale peći i instalacije za prešanje grožđa ili maslina, istaknuli su arheolozi u radu predstavljenom na godišnjem sastanku Arheološkog instituta Amerike, koji održan je od 4. do 7. siječnja u Chicagu.

“Nažalost, nemamo nikakve izravne dokaze o vrstama vina koja su se možda prodavala. Imamo neke dokaze o sjemenkama grožđa (Vitis vinifera), ali u ovom trenutku ne možemo reći ništa konkretnije od toga, ” rekao je Scott Gallimore, izvanredni profesor arheologije na Sveučilištu Wilfrid Laurier u Kanadi, koji je koautor članka s Martinom Wellsom, izvanrednim profesorom klasike na Austin Collegeu.

Osim vina, trgovina je možda prodavala i druge artikle, poput maslinovog ulja. Većina novčića potječe iz vladavine Konstancija II., od 337. do 361. godine, a posljednji novčić kovan je negdje između 355. i 361. godine, rekao je Gallimore za Live Science.

Čini se da je vinarija pretrpjela “iznenadni događaj” koji je rezultirao njezinim uništenjem i napuštanjem, rekao je Gallimore. 60 brončanih novčića pronađenih u podu su iz posljednjih trenutaka radnje, piše Klix.

“Svi novčići su pronađeni na podu dućana, razbacani uokolo. Čini se da to ukazuje da su držani zajedno kao neka skupina, bilo u keramičkoj posudi ili nekoj vrećici. Kada je trgovina uništena, ta posuda izgleda da je pao na pod i rasuo novčiće. Nismo sigurni o kakvom se događaju radilo – možda potres ili moguće urušavanje krova zbog ekoloških uvjeta, kao što je previše padalina. Nakon uništenja, ljudi su ubacili ostatke i sediment, ali nije učinjen nikakav napor da se iz njih išta izvuče”, rekao je Gallimore

Čini se da je kompleks čiji je dućan dio bio napušten početkom V. stoljeća, vjerojatno u vrijeme događaja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img