Sve vijesti

KRALJICA MERET-NEITH

Vino staro 5 tisuća godina pronađeno u grobnici egipatske kraljice

Grobnicu kraljice Meret-Neith, koja je najvjerojatnije bila najmoćnija žena svog doba, ako ne i prva žena faraon, arheolozi su otkrili prije više od jednog stoljeća, ali još uvijek postoje misteriji oko nje i njenog grobnog mjesta.

Tim njemačkih i austrijskih arheologa u organizaciji Sveučilišta u Beču trenutno iskopava njenu prostranu, kompliciranu grobnicu i već su došli do nekih iznenađujućih otkrića uključujući puno, puno vina.

Ranije ovog mjeseca tim je otkrio da je iskopao “ogromnu količinu grobnih predmeta” koji su bili pokopani s kraljicom Meret-Neith, uključujući stotine dobro očuvanih posuda za vino.

Našli i sjemenke grožđa

Ne samo da su mnoge staklenke još uvijek bile zatvorene, nego su neke zapravo sadržavale organske ostatke sada već 5000 godina starog vina, prenosi Index.hr.

“S obzirom na to da su ovo ostaci života i djelovanja ljudi od prije 5 tisuća godina, svaki dan smo zapanjeni nevjerojatnim detaljima na koje nailazimo tijekom naših istraživanja, uključujući savršeno očuvane sjemenke grožđa, rukotvorine, pa čak i otiske stopala u blatu”, rekla je arheologinja Christiane Köhler s bečkog sveučilišta, koja predvodi ekspediciju.

Otkriće ima potencijal značajno izgraditi naše razumijevanje nekih od najranijih tehnika proizvodnje vina, upotrebe i trgovine u drevnom Mediteranu i Sjevernoj Africi. Analiza ostataka ostavljenih u staklenkama, na primjer, mogla bi rasvijetliti kemijski sastav vina koje je nekoć bilo unutra, otkrivajući njegov profil okusa i sve sastojke koji su korišteni./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...