VIJEST DANA: Vijeće za opće poslove EU prihvatilo aplikaciju BiH za članstvo u Uniji

Na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove Evropske unije, kojom je predsjedavao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i dalo nalog Europskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

Nakon što je zahtjev za članstvo u Europsku uniju predat u veljači ove godine i nakon što su ispunjeni svi uvjeti europske agende koji su neophodni za razmatranje aplikacije, Vijeće Europske unije je danas i formalno zatražilo od Europske komisije da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji. To znači da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti set od nekoliko svije tisuće pitanja na koja treba odgovoriti.

Zaključak Vijeća za opće poslove Evropske unije prenosimo u cjelosti:

ZAKLJUČAK VIJEĆA ZA OPĆE POSLOVE EUROPSKE UNIJE

Dana 15.2.2016. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predao je aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Vijeće je odlučilo provesti postupak utvrđen članom 49. Ugovora o Europskoj uniji. U skladu s tim, Komisija je pozvana da podnese svoje mišljenje.

Pozivajući se na obnovljeni konsenzus o proširenju, izražen zaključcima Europskog vijeća od 14/15.12.2006. godine, Vijeće još jednom potvrđuje da budućnost Zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Vijeće ponovo ističe da napredak svake zemlje prema Evropskoj uniji ovisi od njenih individualnih napora da ispoštuje kriterije iz Kopenhagena i od usvjetovanosti Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Ponavljajući prethodne zaključke Vijeća, naročito one od 15.12.2015. godine, kao i svoju nedvosmislenu posvećenost perspektivi Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, Vijeće pozdravlja značajan napredak u provođenju Reformske agende o kojoj su se usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama. Vijeće poziva Bosnu i Hercegovinu da nastavi s naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu s rasporedom iz akcijskog plana koji su usuglasile vlasti u Bosni i Hercegovini, u korist njenih građana i u bliskoj suradnji s Europskom unijom, međunarodnim financijskim institucijama i međunarodnim partnerima, kao i s civilnim društvom. Osim socioekonomskih reformi, ti napori trebaju i dalje biti usmjereni i na reforme u oblasti vladavine prava i javne uprave. Vijeće poziva Komisiju da dalje izvještava o provođenju Reformske agende, uključujući i mehanizam koordinacije. Prilikom pripreme mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo, Vijeće od Komisije traži da posebnu pažnju posveti provođenju presude u predmetu Sejdić-Finci.

Vijeće pozdravlja parafiranje Protokola o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Puno sprovođenje SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju, predstavlja važan element posvećenosti Bosne i Hercegovine procesu europskih integracija.

Vijeće nadalje pozdravlja sporazum o uspostavljanju mehanizma koordinacije o pitanjima EU. Vijeće poziva sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju njegovo efikasno provođenje, kao važan korak ka poboljšanju funkcionalnosti i efikasnosti./HMS/

Zvizdić: Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je odluku Vijeća za opće poslove Eropske unije da prihvati zahtjev BiH za članstvo u EU, “historijskim momentom za evropski put i evropsku budućnost BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dobivanje zelenog svjetla, odnosno pozitivan odgovor na aplikaciju BiH za članstvo u EU i zaključak sa kojim će početi pripreme za dobivanje upitnika predstavljaju jednu od najvažnijih faza u ovom procesu. Faza na čijoj realizaciji smo radili u zadnjih 14 mjeseci je danas uspješno okončana i ovo je zaista jedna od najpozitivnijih vijesti za BiH, za sve građane BiH za Evropsku budućnost BiH a posebno za mlade ljude koji že vrlo brzo živjeti u BiH kao članici EU”, izjavio je Zvizdić nakon odluke Evropskog vijeća.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić čestitao je svima koji su učestvovali u ovom procesu, prije svega građanima BiH na narednom izuzetno važnom koraku na putu evropskih integracija./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

UKUPNO 368 U BIH

Devet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hercegovini

U ponedjeljak u poslijepodnevnim i večernjim satima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 48 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih, prenosi...