Hrvatski Medijski Servis

Vijeće za tisak u BiH traži da se kazne napadači na novinare u Mostaru

Foto Mostarski.ba

Upravni odbor Vijeća za tisak u BiH, samoregulacijskog tijela za tiskane i online medije, s velikim negodovanjem i zabrinutošću reagira na jučerašnji fizički napad i ugrožavanje sigurnosti novinarke Dnevnog avaza, Melihe Smajkić iz Mostara, te verbalne prijetnje upućene novinarima portala Klix i Bljesak, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iz Vijeća za tisak podsjećaju da se napad se dogodio jučer, 05.06.2019, u Mostaru, dok su novinari prikupljali materijale za izvještavanje o bacanju eksplozivne naprave na obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić. Tom prilikom, vlasnici mesnice Husić, uz verbalne prijetnje novinarskim ekipama Klixa, Bljeska i Dnevnog avaza, na nedozvoljen način oduzeli su telefon novinarki Melihi Smajkić i prisilili je da izbriše snimljeni materijal.

Nakon ovog događaja pojavio se zabrinjavajuće veliki broj prijetećih komentara i komentara koji sadržavaju govor mržnje upućen novinarima na Facebook stranici Bljeska.

“Medijske slobode, koje podrazumijevaju i slobodu medijskog izvještavanja, zagarantirane su u demokratskim zemljama, te su temelj slobodnog i zdravog društva. Upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napad i sprječavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. kaznenim zakonima”, stoji u priopćenju Vijeća za tisak i online medije u BiH.

Vijeće za tisak je pozvalo MUP i nadležno Tužiteljstvo kako bi se istražile sve okolnosti ovog događaja te sankcionirali počinitelji.

-Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije, poziva MUP i Tužiteljstvo da učine sve moguće korake kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio istražen i sankcioniran, priopćeno je.

Iz Vijeća za tisak podsjećaju i da novinari i fotoreporteri imaju pravo snimati događaje od javnog značaja, uključujući i kriminalne napade na imovinu građana i gospodarskih subjekata.
Vijeće za tisak u BiH ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte