NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN raspravlja o BiH, Rusija traži ukidanje OHR

S početkom u 21:00 sat održat će se sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini. Sjednica će prema najavi trajati tri sata, odnosno do ponoći, što znači da će se moći obratiti svi članovi ovog Vijeća.

Bosnu i Hercegovinu u ovoj instituciji predstavlja Sven Alkalaj. Nije još poznato hoće li on biti pozvan i hoće li se obratiti na ovoj sjednici, piše N1.

Ranije je, kako je prenio AFP, Rusija zatražila da se glasa o njenom prijedlogu da se ukinu funkcije i institucija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini do srpnja 2022. godine.

AFP navodi da je jedan diplomata izjavio da je glasanje zatraženo za četvrtak popodne te da je odluka o zahtjevu sada na Francuskoj, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošlog tjedna, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. srpnja 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

Potrebno devet od 15 glasova

Zapadne diplomate tvrde da Moskva i Peking neće moći prikupiti minimalnih devet od 15 glasova koji su potrebni da bi rezolucija bila usvojena bez da jedna od pet stalnih članica uloži veto.

Pet stalnih članica su Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.

Rusija je krajem lipnja kategorički odbila imenovanje Schmidta, bivšeg njemačkog ministra za poljoprivredu za visokog predstavnika u BiH.

Sjedinjene Države odgovorile su da je ovo imenovanje “gotova stvar” i da UN nema nikakve veze s imenovanjem visokog predstavnika, o čemu odlučuje Vijeće za provedbu mira uspostavljeno Daytonskim sporazumom iz 1995., koje čine predstavnici 55 zemalja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Umrla četverogodišnja kći američkog repera

Lauren Maxwell, četverogodišnja kći repera Fettyja Wapa, preminula je iz još nepoznatih razloga, a vijest o njenoj smrti potvrdila je na Instagram profilu njezina...