BEVANDA OŠTRO ODGOVORIO CIKOTIĆU

Vijeće ministara nije donijelo odluku o smještaju 5.000 migranata u HNŽ

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić obavijestio javnost da je danas na sjednici Vijeća ministara BiH donesena preliminarna odluka o premještanju oko 5000 migranata iz Unsko-sanske županije u neperspektivni vojni objekt na području Bradine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda oštro je demantirao Cikotića.

“Nema nikakve odluka Vijeća ministara BiH o premještanju migranata iz Binića u Bradinu niti takav dokument postoji, pa makar to netko zvao i preliminarnom odlukom što zakon o Vijeću ministara i poslovnik o radu ne poznaju”, rekao je Bevanda.

Bevanda je kazao da ministar Cikotić može predlagati razna rješenja za migrantsku krizu i pozivati se na odluke raznih razina vlasti, ali, kako je istaknuo, mora znati da se odluke u Vijeću ministara donose sukladno zakonskoj proceduri.

-Ako će se poštovati procedure, i ovo pitanje prvo je trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju Vijeća ministara, potom smo trebali dobiti materijale za ovu izvanrednu sjednicu a ne da slušamo usmene opservacije ministra o stihijskom premještanju migranata s jednog na drugi kraj Bosne i Hercegovine, kaže Bevanda.

Ističe i da Vlada Federacije BiH, kao i Predsjedništvo BiH imaju pravo donositi odluke o pitanjima za koja su nadležna i dostavljati Vijeću ministara na izvršenje ako postoji zakonska osnova za to, ali to se ne radi ad hoc i bez pisanih i protokoliranih odluka niti će se, kako kaže, odlučivati mimo procedura, bar dok on odlučuje u Vijeću ministara BiH.

-Pozivam predsjedatelja Vijeća ministara BiH i sve ministre da se drže propisanih procedura i da shvate da nikakve odluke u vidu presedana, kako je danas bilo pokušaja da se odlučuje, neće donijeti pozitivna rješenja nego nove probleme, kazao je Bevanda.

Mišljenja je da je pitanje migrantske krize i smještaja tisuća migranata veliki izazov da bi netko naprečac proglasio neku odluku i nazvao je preliminarnom.

-Na tu vrstu samovolje i anarhije kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora neću pristati, ali ću doprinijeti u svakom smislu da se ovaj krupan humanitarni i sigurnosni problem rješava u Vijeću ministara BiH sukladno zakonu, rekao je Bevanda./R. I./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img