Sve vijesti

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Vijeće ministara dalo zeleno svjetlo za izgradnju zgrade za sjedište OSA-e, usvojeno još niz odluka

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojim se jača bilateralna suradnja i omogućava međusobno priznavanje vozačkih dozvola.

Na taj način građanima Bosne i Hercegovine koji zakonito borave na teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata bit će, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, omogućena zamjena vozačke dozvole bez polaganja vozačkog ispita, kao i građanima UAE-a koji zakonito borave u BiH. Radi se o vozačkim dozvolama koje su svrstane u ‘B’ kategoriju u BiH i ‘laku kategoriju’ u UAE-u.

Prijedlog osnova za zaključivanje ovog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa.

Izgradnja objekta za OSA-u

Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo Informaciju o potrebi izgradnje objekta sjedišta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH).

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine će u suradnji sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH izraditi idejni projekt objekta, procjenu potrebnih financijskih sredstava i definirati rokove za njegovu realizaciju te će Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke na razmatranje.

Na taj način bi se trajno riješio problem smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Podsjećamo da je još 2006. godine za potrebe izgradnje sjedišta OSA-e BiH kupljena parcela i postojeći objekt u ul. Adema Buće u Sarajevu (upravne zgrade poduzeća „Zrak), koji su uknjiženi na državu Bosnu i Hercegovinu, ali izgradnja nije realizirana zbog nedostatka sredstava.

Praćenje provedbe Gender Akcijskog plana za BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o osnivanju Koordinacijskog odbora za praćenje provedbe Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine.

U Koordinacijski odbor, kojim će predsjedati direktorica Agencije za ravnopravnost spolova pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, imenovani su predstavnici devet državnih ministarstava te drugih državnih institucija, upravnih organizacija, agencija i tijela Vijeća ministara BiH, uz predstavnike Brčko distrikta BiH.

Koordinacijski odbor, kao međuresorno i stručno tijelo Vijeća ministara BiH, koordinirat će provedbu i praćenje realizacije aktivnosti Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo na 26. sjednici, održanoj 18. 10. 2023. godine.

Imenovani članovi Vijeća za GMO

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, donijelo je Odluku o imenovanju članova Vijeća za genetski modificirane organizme, koje su iz različitih područja kandidirale znanstvene, stručne i obrazovne institucije iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Ovo vijeće, među ostalim, daje mišljenja i prijedloge u pripremi propisa o uporabi GMO-a, savjetuje mjerodavna tijela o pitanjima vezanim za njegovu uporabu te daje stručna mišljenja mjerodavnim tijelima državne uprave.

Utvrđena osnovica za za obračun plaća u DKP-ima

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, uz korekcije na sjednici.

Osim utvrđivanja osnovice za dosadašnja 53 diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine, Odlukom se uvode osnovice za još 10 DKP-a BiH koja su u fazi formiranja.

Prijedlog osnovice za obračun plaća u DKP-ima BiH za 2023. godinu urađen je na bazi podataka Međunarodne komisije Ujedinjenih naroda za državnu službu i uključuje, među ostalim, objavljene UN-ove indekse o troškovima života i stanovanja za prosinac 2022. godine.

Dopunjeni pravilnici o korištenju telefona i službenih vozila

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Pravilnik o dopunama Pravilnika o korištenju telefona.

Na taj način se Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) omogućava nabava mobilnih uređaja od operatora za 1 KМ kako bi se omogućilo određenim zaposlenicima pristupanje jedinstvenoj mreži, koja omogućava komuniciranje bez dodatnih troškova, a radi ostvarivanja financijskih ušteda.

Podsjećamo da je ranije Pravilnikom o korištenju telefona onemogućena nabava mobilnih uređaja u institucijama BiH, a ograničenja su uvedena i propisivanjem maksimalnih iznosa u korištenju telefona kao i sužavanjem liste korisnika mobilne telefonije.

Na sjednici je donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je pripremilo Ministarstvo financija i trezora BiH, uz određene korekcije na sjednici.

Izmjenama i dopunama Regulatornom odboru željeznica BiH odobrena je nabava jednog vozila srednje klase, umjesto vozila niže klase, kako je to bilo predviđeno ranijim pravilnikom.

Istodobno je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa utvrđeno pravo na korištenje službenih vozila za specijalizirane namjene, za potrebe inspektorata po uzoru na druge institucije koje vrše inspekcijski nadzor.

Odobrena sredstva za popunjavanje fonda IFAD

Vijeće ministara donijelo je Odluku o odobravanju sredstava za uplatu doprinosa u Trinaestom popunjavanju fondova Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) (2025. – 2027.).

Odlukom je odobreno 60.000 eura za Trinaesto popunjavanje fondova Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, sukladno obvezama koje proističu iz članstva Bosne i Hercegovine u IFAD-u.

Bosna i Hercegovina sedmi put sudjeluje u punjenju IFAD fondova.

IFAD-a je u Bosni i Hercegovini nakon 1995. godine odobrio sredstva za financiranje osam projekata u ukupnoj vrijednosti od 97,23 milijuna američkih dolara pod veoma povoljnim uvjetima.

Sjednica Vijeća ministara BiH bit će nastavljena u ponedjeljak, 20.novembra, kada je planirano održavanje i nove redovite sjednice, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...