Vijeće ministara BiH usvojilo Program reformi do 2026.

Vijeće ministara BiH usvojilo je u novom tekstu Program ekonomskih reformi (PER) Bosne i Hercegovine 2024. – 2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obveza Bosne i Hercegovine na europskom putu.

Radi se o, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, ambicioznom paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH s zemljama EU-a i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove.

Strukturne reforme usmjerene su na rast konkurentnosti kroz tehnološku modernizaciju gospodarstva i unapređenje poslovnog okružja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih poduzeća, uspostavu uvjeta za ubrzanje zelene tranzicije i stvaranje preduvjeta za digitalnu transformaciju. Istodobno je planirana i reforma u domenu tržišta rada kako bi se uskladilo obrazovanje i unaprijedili efekti aktivnih politika zapošljavanja. Posebna pažnja posvećena je i ključnim dijelovima javnog sektora – sustavu socijalne i zdravstvene zaštite, koji doprinose ne samo konkurentnosti gospodarstva već i sveukupnoj kvaliteti života i dugoročnom razvoju ljudskog kapitala u Bosni i Hercegovini.

Program ekonomskih reformi, čijoj su izradi doprinijele institucije svih razina vlasti s kojima se odvijala suradnja putem entitetskih koordinatora, pripremila je Direkcija za ekonomsko planiranje prema smjernicama Europske komisije na temelju priloga koje su dostavile nadležne institucije na državnoj i entitetskim razinama prema Prijedlogu plana aktivnosti.

Na sjednici su doneseni odgovarajući zaključci radi osiguranja praćenja implementacije predloženih strukturnih reformskih mjera i provedbe zajedničkih dogovorenih Smjernica politika, koje su rezultat ekonomskog i financijskog dijaloga 2024. godine.

Ovo je deseti Program ekonomskih reformi, koji će biti dostavljen Europskoj komisiji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img