USVOJILI JEDNU ODLUKU

Vijeće ministara održalo telefonsku sjednicu

Vijeće ministara BiH, na izvanrednoj telefonskoj sjednici, utvrdilo je Prijedlog međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i Europske unije (EU), s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Unije Horizon Europa – Okvirni program za istraživanje i inovacije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prijedlog ranije dogovorenog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju zakonom previđenu proceduru, a za potpisnicu je predložena ministrica civilnih poslova, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvu BiH je također predloženo da s danom potpisivanja ovog sporazuma odobri njegovu privremenu primjenu, a do okončanja postupka ratifikacije.

Vijeće ministara BiH na ovaj način potvrđuje kontinuitet sudjelovanja u programu EU za istraživanje i inovacije od 2009. godine i stvara uvjete za primjenu ovog sporazuma kojim je EU omogućio znanstveno-istraživačkim organizacijama iz BiH da sudjeluju u Programu Horizon Europa od njegova početka, 1. siječnja 2021. godine, i iskoriste svoj istraživački i inovacijski potencijal.

Europska unija će potpisati ugovore s pravnim osobama iz Bosne i Hercegovine kojima su odobreni projekti u natječajnoj proceduri tijekom 2021. godine.

Bosna i Hercegovina je za sudjelovanje u ovom programu osigurala plaćanje ulazne karte koja će u 2021. godini, prema procjenama EU, iznositi 1.545120,00 eura, s tim da će dio biti financiran iz fonda IPA.

Horizon Europa je sedmogodišnji program EU, nasljednik programa Horizont 2020 u kojem je Bosna i Hercegovina sudjelovala kao pridružena zemlja u razdoblju trajanja programa od 2014. do 2020. godine. Riječ je o ključnom programu financiranja EU za istraživanje i inovacije s proračunom od 95,5 milijardi eura. Program, među ostalim, financira istraživanja o klimatskim promjenama, pomaže u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN-a, povećava konkurentnost, olakšava suradnju i jača utjecaj istraživanja i inovacija na razvoj.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije