OD 1. SRPNJA

Vijeće EU usvojilo odluku o otvaranju granica, BiH nije na popisu

Vijeće EU je danas usvojio preporuke o stupnjevitom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. srpnja, a Bosne i Hercegovine nema na popisu.

Na popisu su Srbija, Crna Gora, Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kriterije zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU, prenijela je Beta.

Preporuke se temelje na procjenama epidemiološke situacije, što će se činiti svaka dva tjedna, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primijeniti postupak “brzog odlučivanja”, navodi se u priopćenju Vijeća EU.

Glavni kriterij je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU” na dan 15. lipnja kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterij odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izvještavanje, kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave izaslanstva EU iz tih zemalja.

Popis i kriteriji za ulazak odnose se na putovanja koja nisu nužna.

Preporuke nisu pravno obvezujuće, jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Građani država članica EU, kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih obitelji i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na prijevozu roba./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAPUSTIO REDOVE AL DUHAILA

Mandžukić postao slobodan igrač

Bivši napadač hrvatske nogometne reprezentacije Mario Mandžukić (34) napustio je redove Al Duhaila nakon što je postigao sporazumni raskid ugovora s katarskim klubom.Mandžukić je...