Vijeća za tiskane online medije u BiH zabrinuto zbog ugrožavanja slobode medija

Upravni odbor Vijeća za tiskane i online medije u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost kada je u pitanju sloboda izražavanja u našoj zemlji. Bosna i Hercegovina se na Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica našla na 81. mjestu u odnosu na prošlu godinu kada je bila na 64. mjestu.

U Indeksu, koji je objavljen na Svjetski dan slobode medija, ističu iz Vijeća, navodi se da rekriminalizacija klevete u RS-u predstavlja prijetnju novinarstvu, koje se već suočava s brojnim opstrukcijama širom zemlje zbog političkih i ekonomskih pritisaka i činjenice da se novinari ne osjećaju sigurnos. U Indeksu se, također, navodi da se sloboda medija i kvalitet novinarstva ipak razlikuju u različitim dijelovima BiH.

Upravni odbor Vijeća za tiskane i online medije u Bosni i Hercegovini podsjeća i da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Javni interes je, kako se dalje dodaje, osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za tiskane i online medije BiH.

“Novinari imaju pravo i obvezu izvještavati o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, osobnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih dužnosnika” navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa, podsjeća Vijeće.

Također se dodaje da Vijeće za tiskane i online medije u Bosni i Hercegovini bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja. Novinari i urednici svakodnevno se žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagiranja ili demantija, što je također zastrašivanje, pritisak i prijetnja. Predviđene kazne doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija.

Zbog toga Vijeće za tiskane i online medije u Bosni i Hercegovini, na ovaj Svjetski dan slobode medija, upućuje ponovo poziv svim građanima, da svojim reagiranjima na napade na novinare, na uskraćivanje informacija novinarima, kao i slanjem žalbi na netočno i neprofesionalno medijsko izvještavanje, budu nositelji borbe za slobodne i odgovorne, profesionalne medije, kao temelje slobodnom demokratskom društvu i životu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img