ČAPLJINSKI GRADONAČELNIK O RASPODJELI SREDSTAVA

VIDIĆ: Novalić se provaljuje

Gradonačelnik Čapljine, dr. Smiljan Vidić, u intervjuu za TV Herceg Bosne prokomentirao je odluku Vlade Federacije da povuče ranije donesenu odluku o raspodjeli 21 milijun maraka kroz transfer gradovima i općinama, piše Hrvatski Medijski Servis.

Inače povlačenje odluke izglasali su bošnjački ministri u Vladi FBIH zbog pritiska javnosti i bošnjačkih dužnosnika jer su gradovi i općine s hrvatskom većinom trebale dobiti značajan dio tih sredstava.

Vidić kaže da je niz odluka koje donosi Federalna vlada te Stožer Civilne zaštite FBiH teško objasniti na racionalan način.

– Premijer Novalić zna izići, poglavito u zadnje vrijeme, pa kaže Federacija će osloboditi gospodarstvenike toga, toga, toga… Međutim narod treba znati da će ogroman dio tog tereta nositi jedinice lokalne samouprave – dakle gradovi i općine, a ne premijer Novalić, odnosno Federacija, kazao je Vidić.

Gradonačelnik Čapljine smatra da se, pučkim rječnikom kazano, Novalić provaljuje.

“Čovjek se u zadnje vrijeme, pučkim rječnikom kazano, provaljuje ,tako da uopće više nije zanimljivo. Čak više niti smiješno, a ispočetka nam je bilo smiješno što sve priča”, kaže Vidić.

Istaknuo je da su bilo obradovani prvom informacijom o dodjeli sredstava općinama i gradovima.

-Nažalost, to ostavlja negativne posljedice. Jasno da smo svi mi bili obradovani onom prvom informacijom kako će jedinice lokalne samouprave dobiti određena sredstva koja ćemo iskoristiti za borbu s infekcijom koronavirusa kao i za neke druge stvari. Međutim, onda je sutradan došla odluka da od svega toga nema ništa”, naglašava Vidić.

Čapljinski gradonačelnik kaže da se već sada proračuni pune za 60 posto manje nego što su bile projekcije.

-Mi smo još uvijek na početku priče. Zaraza koronavirusom sigurno će potrajati – dva, tri mjeseca, ne znam. Gospodarski efekti bit će veliki, a pomoć gospodarstvenicima i točnije rečeno pomoć radnicima koji su ostali bez posla, prije svega, će biti s leđa jedinica lokalne samouprave”, rekao je Vidić.

Kanton Sarajevo od PDV-a dobije više nego 6 županija zajedno

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Dragan Čović, jučer je također komentirao odluku Vlade FBiH da povuče ranije donesenu odluku o transferu 21 milijun KM općinama i gradovima. Kazao je da se ne radi o ad hoc rješenju, nego da o kompenzaciji koja je dogovorena u prosincu, prije pojave globalne pandemije koronavirusa.

Potreba za kompenzacijom stvorila se, kako je kazao Čović, zbog toga što su hrvatska područja sustavno i nepravedno zakidana pri raspodjeli sredstava od javnih prihoda. Tako je, primjerice, Kanton Sarajevo od PDV-a dobio 460 milijuna KM, više nego HNŽ, ŽZH, ŽSB, HBŽ, ŽP i pa čak i BPŽ zajedno. /R. I/HMS/

Najnovije