Hrvatski Medijski Servis

VIDEO/ VUK BAČANOVIĆ: Sarajevo je licemjerno! RS je multietničkija od glavnog bošnjačkog grada?!

Vuk Bačanović. Screanshot Face tv

Gost emisije Face to Face bio je Vuk Bačanović – novinar, kolumnista, analitičar, povjesničar, Sarajlija, Mostarac… Razgovor sa Senadom Hadžifejzovićem započet je temom šta mu dođe ovaj grad i tko ga je otjerao iz njega.

„Osjećam se dobro zbog poznavanja dobrih ljudi iz Sarajeva. Napustio sam Sarajevo zbog jedne gluposti, skandala koji je učinjen, javno mnjenje, javnost me je otjerala iz Sarajeva. Tim statusom sam htio reći da je po popisu stanovništva RS multietičnija od Sarajeva“, rekao je u uvodu Vuk te nastavio:

„Mislim da je Sarajevo licemjerno u dobroj mjeri, ali što zapravo znači Sarajevo? Naravno, jedno su odgovori, a drugo su prijetnje po egzistenciju. Čak ni prijetnje smrću nisu relevantne, nisam se uplašio za svoj život, nije u tome stvar. Stvar je osjećaja koji jeste u jednom trenutku stvorio gorčinu. U jednom trenutku sam pomislio da je podjela jedna alternativa na koju treba pomisliti. Sva ova trovanja koja imamo su prilično, zapravo u potpunosti fikcijalna. Balkanci generalno vole živjeti u epici“, kazao je.

Razgovor je nastavljen na tematici pomirenja i nacionalizma.

„Prvo mora biti pomirenje i suradnja, često se kritikuje pojam nacionalizma, da istinski postoji bošnjački i srpski nacionalizma, prvo bi se morali naći sve zajedničke točke koje ih spajaju. Pomirenje bi dalo polet i jednom i drugom narodu za nešto dobro, ali samo se traži zlo kod onog drugog. Nemam iluziju da će pomirenje biti preko noći“, kazao je Bačanović te dodao:

„Ovdje nema nikakve nacionalne politike, ovo su nazovi države koje nemaju svoje politike, ne mogu same početi rat. Ako svi šute, zači li to da podržavaju ili da je to toliko nebitno? Novac dominira i možemo biti sigurni da od ratnih sukoba ovdje neće biti ništa. Zla su naša društva, zlo se prenosi i prelijeva… Upravo zato što smo se stavili u poziciju vječite žrtve. Žrtva ima sva moralna prava, ali onda počne nastupati kao da joj je sve dozvoljeno. Svaki narod ovdje misli da je žrtva“, dodao je Vuk te poslao i snažnu poruku:

„Ne želim nikoga mrziti, uzvratiti mržnjom na mržnju, treba zagrliti, tražiti oprost“.

Zanimljiv stav o Miloradu Dodiku, za koga kaže da ga je zvao nakon odlaska iz Sarajeva, nudio pomoć…

“Otišao sam na drugu stranu, ima sam drugačije planove…”, rekao je Bačanović.

„Mislim da nije kriv, postoji specifičnost kod tog čovjeka, nikad ne mogu govoriti samo negativne stvari. Ima nešto što je jako vrijedno, on svojim nastupom pokazuje koliko je sve u ovoj zemlji besmisleno. Ovdje svatko može pričati što god hoće, jer je svima svejedno, jer nismo bitne države. Naša historija je više identitetska, moj je zaključak da smo isti narod bez obzira kako se zvali, imamo odnos ljubavi i mržnje. On se smjenjuje, ako je ljubav, potajno je mržnja… Ovaj narod ima veliki potencijal, takva je šteta što se ovolika energija troši na besmislice“, zaključio je Vuk Bačanović./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte