VIDEO U Vladi FBiH sastanak o Aluminiju – Strateški partner ili stečaj

Upravni odbor i uprava kompanije Aluminij d.d. Mostar zaduženi su pokrenuti aktivnosti na pronalaženju strateškog partnera s tim da on bude iz ove oblasti i da ima iskustva u sektoru aluminija, prvi je zaključak sa sastanka koji je danas održan u Vladi Federacije BiH u Sarajevu.

Na sastanku se diskutiralo o statusu i budućem uređenju Aluminija, a među ostalim prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica financija i dopredsjednic Vlade FBiH Jelka Miličević, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnici Aluminija d.d.

Drugi zaključak sa sastanka je da predstavnici Vlade FBiH i resornog ministarstva u narednih desetak dana pozovu sve predstavnike dioničara Aluminija d.d. na razgovore vezano za iznalaženje dugoročnih rješenja za ovu kompaniju.

Ako prva dva zaključka ne poluče uspjeh, kako je kazao ministar Džindić na pres-konferenciji, definirani su još dva zaključka. Tako su zaduženi UO i uprava Aluminija da pripreme sve potrebne radnje i aktivnosti na otvaranju stečajnog postupka, te da se sagleda mogućnost uspjeha kontroliranog stečaja. Također, zaduženi su UO i uprava Aluminija da pripreme i donesu program koji će se koristiti u slučaju gašenja proizvodnje.

Džindić je najavio da će tijekom tjedna biti održan zajednički sastanak s upravom i elektroprivredama, EP BiH i EP HZHB, da bi razgovarali o snabdijevanju električnom energijom Aluminija.

Džindić je na pres-konferenciji prezentirao materijal i podatke koji su razmatrani i na sastanku, posebno se fokusirajući na ključne generatore gubitaka koji se događaju u kompaniji, a najutjecajnija dva parametra u tom smislu su cijena električne energije i cijena glinice. Istaknuo je da trošak električne energije i glinice u toni tečnog metala (aluminija) u 2019. godini iznosi 79 posto.

Što se tiče obaveza Aluminija, najveće su one prema Elektroprivredi HZHB 280 milijuna KM ili 74 posto, a ukupno zaduženje Aluminija d.d. je oko 377 milijuna KM. Vlada Federacije je, podsjetio je Džindić, prošle godine izdvojila sredstva za uvezivanje staža radnicima ove kompanije, kao i sredstva za revizorsku kuću koja je uradila izvješće i dostavila ga Vladi.

Prema riječima direktora Aluminija d.d. Dražena Pandže, ova kompanija opet doživljava krizu, po tko zna koji put.

“Gubici koje gomilamo su preveliki i ako želimo biti odgovorni prema nama i društvu moramo reći da je ovo krajnji momenat da se neke stvari zaustave, podvuče crta i pokuša naći neko dugoročno rješenje. Aluminij je vezan svjetskim tržištem i za uvoz i izvoz, međutim ono što nama najviše ne odgovara i s čime se ne možemo nositi je problem cijene električne energije”, istaknuo je Pandža.

U proteklom vremenu, kako je dodao, pokušali su naći strateškog partnera s obzirom na to da je i sam revizorski izvještaj sugerirao dvije stvari – pokretanje stečaja ili reorganizaciju uz strateškog partnera.

“Obratili smo se našim dugogodišnjim partnerima s kojima radimo, pitali smo jesu li zainteresirani ući u taj proces i načelno smo dobili pozitivan odgovor. Postoji jedan konzorcij na čelu s Glencoreom, naš glavni, višegodišnji partner u zadnjih 20 godina gdje su iskazali spremnost i volju da uđu u proces privatizacije kao strateški partneri”, dodao je Pandža.

Ministrica financija Jelka Miličević je ocijenila da današnji sastanak nije protekao u dobroj klimi.

“Krenulo se od toga da smo svi htjeli na nekog drugog prebaciti odgovornost, htjeli smo tražiti rješenja i prvi put nakon četiri godine ja sam osjetila određenu nemoć Vlade Federacije BiH da zaštiti, prvo svoje vlasništvo, odnosno svoj udio u jednoj firmi. Osjetila sam nemoć da mi kao Vlada nismo u stanju zaštiti tisuću ljudi koji rade i žive od Aluminija”, dodala je Miličević.

Problem Aluminija, kako je rekla, postoji više od deset godina, a prije četiri godine su se u Vladi FBiH okupili s idejom da se aluminijski kombinat prepozna kao značajni sudionik u ukupnom BDP-u i kao čuvar energetskog sektora. Međutim, događala su se nepovoljna tržišna kretanja uzimajući u obzir nisku cijena sirovog aluminija, te neprirodne ulaznih parametara od cijene glinice do električne energije.

“Mi kao Vlada nemamo nekih alata da možemo intervenirati, ne možemo remetiti tržišnu utakmicu, to nam i ne dozvoljavaju, ali imamo dobru volju”, kazala je Miličević.

U strukturi vlasništva u kompaniji Aluminij, Vlada Federacije je vlasnik 44 posto, Vlade Republike Hrvatske 12 posto i mali dioničari 44 posto. Procjenjuje se da od Aluminija direktno ovisi oko tisuću ljudi, a indirektno njih četiri puta više./HMS/

Najnovije