VIDEO/ SNSD ODBACIO DEKLARACIJU SDA Žele pravo RS na samoopredjeljenje i zatvaranje OHR

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je Glavni odbor te stranke zaključio je da neprihvatljiva deklaracija SDA, te potvrdio da Republika Srpska treba tražiti afirmaciju prava na samoopredjeljenje, javlja RTRS.

Istaknuo je da je GO SNSD-a izabrao je Željku Cvijanović, Radovana Viškovića, Nikolu Špirića, Nebojšu Radmanovića i Igora Radojičić za potpredsjednike stranke, dok je Luka Petrović ponovno izabran za generalnog tajnika stranke.

– GO je izabrao i Predsjedništvo SNSD-a koji broji 45 imena, a u njemu su pored pet potpredsjednika i generalnog tajnika i predsjednica Aktiva žena Nada Tešanović, te predsjednik mladih SNSD-a – rekao je Dodik.

Dodaje da se između ostalih zaključaka navodi urgentno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, te istaknuo da je neprihvatljivo da tu budu strane sudci.

– GO SNSD predlaže da Republika Srpska traži od FBiH postizanje dogovora o izlasku iz sporazuma o obrani, UNO i VSTV- naveo je Dodik.

Јedan od zaključaka je da GO SNSD ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu s rezolucijom NSRS.

Glavni odbor je dao podršku konstituiranju pravnog tima koji bi trebalo pokrenuti razgovore i tražiti kaznenu odgovornost visokih predstavnika, zbog antiustavnog i antidaytonskog djelovanja.

Smatraju da je neprihvatljiv dalji ostanak visokog predstavnika u BiH./HMS/

1 COMMENT

  1. Srbi su osjetili da mogu jače i jasnije reći ono što misle i žele jer su geopolitičke okolnosti malo drugačije. Ne znam šta će biti za 5-6 god. ali BiH mi ne liči na nešto što može profunkcionisati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BIVŠI PJEVAČ BIJELOG DUGMETA

ALEN ISLAMOVIĆ: Migranti su nam uništili Bihać

Alen Islamović, poznati pjevač kultnoga "Bijelog dugmeta", još donedavno svoju je budućnost i skoru mirovinu koncipirao uz ranč s plantažama lješnjaka u rodnom Bihaću,...