Hrvatski Medijski Servis

VIDEO Rijetko viđene snimke iz vukovarske bolnice – srca obrane grada

Foto: Arhiva HRT-a

Simbol stradanja Vukovara bila je i ostala vukovarska Ratna bolnica, a njezini su liječnici i medicinsko osoblje heroji humanosti. U tri mjeseca opsade grada zbrinuli su 2.500 ranjenika i civila te izveli oko 1000 operacija. Sve to pod kišom granata koje su svakodnevno padale na bolnicu, iako je na krovu i u dvorištu bio znak Crvenog križa.

JNA i srpske paravojne postrojbe nisu poštovale ni jednu Ženevsku konvenciju, a međunarodna zajednica nije reagirala na apele iz bolnice u kojoj nije bilo hrane, vode, struje, lijekova, sanitetskog materijala. Na dan okupacije grada u podrumima bolnice bilo je 450 ranjenika i bolesnika, s njima i tristotinjak djelatnika bolnice te brojni civili kojima kraj agresije nije donio spas, piše HRT.

Pogledajte rijetko viđene arhivske snimke u reportaži koja je podsjetnik na ranjenike, nestale, na liječnike i medicinske sestre, na osoblje bolnice koje je ispisalo jednu od najhumanijih priča Domovinskog rata.

Video možette pogledati OVDJE.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte