Hrvatski Medijski Servis

VIDEO Proizvodnja u Aluminiju je ponovno pokrenuta davne 1997. godine, pogledajte kako je to izgledalo

Foto: Screenshot/Youtube

Nekadašnji industrijski gigant iz Mostara Aluminij d.d. nakon 22 godine od ponovnog pokretanja proizvodnje na rubu je novog gašenja proizvodnje.

Davne 1997. godine po završetku rata na ovim prostorima stigao je novi početak za mostarski Aluminij. Tada je na otvaranju proizvodnje u ovom poduzeću stigla gotovo cijela vladajuća politička elita iz BiH i Hrvatske, piše Jabuka.tv.

Na otvaranje su stigli prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i tadašnji član Predsjedništva BiH  Krešimir Zubak.

Svi govornici su istaknuli kako se nadaju da će proizvodnja u Aluminiju porasti te da će to omogućiti veći broj radnih mjesta i omogućiti gospodarski uzlet Hercegovine.

Tako je i bilo u idućih nekoliko godina. Mostarski Aluminij svoj procvat doživljava u ranim 2000-im godinama pod vodstvom Mije Brajkovića i dugi niz godina predstavljao je gospodarsku žilu kucavicu Hercegovine.

Ipak po Brajkovićevom odlasku u mirovinu, kompanija koja je djelomično u vlasništvu FBiH (44%), malih dioničara (44%) i Republike Hrvatske (12%) počinje polako opadati.

Na čelnim pozicijama unutar kompanije izmijenilo se više osoba, najčešće po političkim direktivama kako se mijenjala vlast, ali loš menadžment, politička prepucavanja i dakako najveći problem, onaj s opskrbom električne energije doveo je ovu kompaniju na samo dno.

Danas su prisutna velika dugovanja, najavljeno je gašenje proizvodnje i kao nikad do sad Aluminij nije ovako loše izgledao.

Ono što je posebno zanimljivo na ponovnom pokretanju proizvodnje je da su tadašnji govornici istaknuli kako postoji “velik problem s opskrbom električne energije, ali nadaju se kako će i to uskoro riješiti na opće zadovoljstvo.”

U videoprilogu Hrvatske televizije Mostar prisjetite se situacije u Aluminiju iz sad već davne 1997. godine.

/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte