VIDEO POBUNA ETIOPSKIH ŽIDOVA “Izrael na rubu građanskog rata”

Predsjedavajući Knesseta (izraelskog parlamenta) Yuli Edelstein je izjavio da su aktualni antirasni prosvijedi Židova iz Etiopije “tužni dio izraelske povijesti“ i upozorio da bi nastavak prosvijeda i eskalacija nemira mogli uvesti Izrael u stanje građanskog rata.

Edelstein je u obraćanju Knessetu povodom otvaranja ljetne sezone rada izrazio suosjećanje s nezadovoljstvom i patnjama izraelskih državljana porijeklom iz Etiopije i pozvao sve strane na suzdržanost i solidarnost.

“Moramo povlačiti oprezne poteze kako ne bi dozvolili eskalaciju nemira i uvođenje zemlje u građanski rat. Izrael je postao primjer zemlje u kojoj se doseljenici lako adaptiraju u zajednicu. Dajte da to i nastavimo tako“, kazao je Edelstein.

Izraelski državljani porijeklom iz Etiopije, kojih u Izraelu ima oko 135.000, nezadovoljni su odnosom vlasti prema njima i tvrde da su žrtve diskriminacije, rasizma i siromaštva. Radi se o doseljenicima koji žive uglavnom u siromašnim krajevima zemlje, a svoje nezadovoljstvo već nekoliko dana iskazuju i na prosvijedima u nekoliko gradova.

Objavljivanje video snimka na kojem izraelski policajci premlaćuju izraelskog vojnika porijeklom iz Etiopije bili su povod za masovne prosvijede etiopskih Židova u nedjelju u Tel Avivu. Izraelska policija je intervenirala, a u nastalim neredima je ozlijeđeno 46 osoba, među kojima 23 policajaca. Privedeno je 26 prosvijednika.

Slični prosvijedi su u četvrtak održani i u Jerusalemu, kada je nekoliko tisuća etiopskih Židova protestiralo, a izraelske snage sigurnosti intervenirale. Ozlijeđeno je 12 prosvijednika i dva policajca./SB/HMS/

Najnovije

KRVAVI OBRAČUN U RIO DE JANEIRU

UZNEMIRUJUĆE Ubijeno najmanje 25 ljudi, među njima i policajac

Prema informacijama lokalnih medija u krvavom obračunu u Riju de Janeiru ubijeno je najmanje 25 ljudi, među kojima je i policajac. Do obračuna je došlo...