VIDEO/ ODRŽAN ŠTRAJK UPOZORENJA: Djelatnici SKB Mostar pozvali Vladu HNŽ da se očituje o njihovim prijedlozima

Djelatnici SKB Mostar jučer su održali jednosatni štrajk upozorenja jer Vlada HNŽ nije prihvatila njihov prijedlog kolektivnog ugovora. Među ostalim, traže povećanje satnice i koeficijenta, a ukoliko se Vlada HNŽ, unutar 10 dana ne očituje o njihovim zahtjevima, najavili su generalni štrajk na razini županije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Nezadovoljni djelatnici SKB Mostar jučer, u razdoblju od 10 do 11 sati, nisu bili na svojim radnim mjestima. Više stotina njih okupilo se pred bolnicom kako bi održali jednosatni štrajk upozorenja, javila je RTV Herceg-Bosne.

Predsjednik Sindikata zaposlenika SKB Mostar Josip Masatović, novinarima je kazao kako sindikati nisu zadovoljni ponudom Vlade HNŽ te kako traže novi sastanak.

„Pozivamo Vladu da još jednom razmotri naše prijedloge, odnosno da razmotre svoju odluku kojom su nam dali; tj. da ugovor koji trenutno imamo bude produžen za godinu dana. To je za sve ljude koji se nalaze iza mene neprihvatljivo. Imali smo i skupštinu na kojoj je kazano da nismo zadovoljni Vladinim stavom. Tražimo novi sastanak kako bismo još jednom razmotrili naši zahtjevi“, rekao je Masatović te dodao:

-Tražimo novi kolektivni ugovor kojim bi se trenutna satnica sa 2,,30 KM povećala na 2,45 KM. Također, tražimo povećanje koeficijenata za 0,20 i uvođenje novih kategorija koje nismo imali u starom kolektivnom ugovoru, naglasio je Masatović.

Mario Anić, djelatnik SKB-a Mostar kratko je kazao kako zaposlenici Sveučilišne kliničke bolnice traže povećanje plaća kako bi se adekvatno valoriziralo ono što rade.

-Tražimo da se napokon povećaju plaće. Svi vide koji posao mi radimo, koliko se pacijenata dnevno prima; koliko Vlada treba uložiti u nas i koliko Zdravstveno osiguranje treba platiti bolnici zbog čega smo u velikim minusima“, istaknuo je Anić.

U prilogu Dnevnika RTV HB navodi se da su zdravstveni djelatnici traženi u zemljama Europske unije, a u svojoj zemlji 4 mjeseca rade bez kolektivnog ugovora. U svojim su rukama držali zastave tih europskih zemalja, a sutra možda i kartu u jednom smjeru.

„U prošloj godini otišlo je 80 djelatnika, a u ovoj je već 12 djelatnika uzelo godinu dana neplaćenog dopusta, s time tko god uzme neplaćeni dopust, naravno da se ne vrati“, rekao je Anić.

Djelatnici SKB Mostar poručili su da, ukoliko od Vlade HNŽ unutar 10 dana ne dobiju odgovor na njihove zahtjeve organizirat će opći štrajk na razini Županije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije