Hrvatski Medijski Servis

VIDEO Imena 1.278 Bosanaca i Hercegovaca lansirana na Mars

Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas letjelicu “Insight” ka Marsu koja treba istražiti misterioznu unutrašnjost “crvene planete”. Zanimljivo je da se u njoj nalazi i čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje.

Letjelici “Insight” bit će potrebno više od šest mjeseci da pređe 485 miliona kilometara do Marsa, gdje će izvoditi geološka iskopavanja bez presedana i pokušati izmjeriti podrhtavanja tla.

Ima i opremu koja će mu omogućiti da uzima uzorke tla sa dubine od pet metara, a očekuje se i da bi moglo da se dođe do ključnih saznanja o brojnim zemljotresima na toj planeti, jer će prvi put biti postavljen seizmometar.

U čipu poslatom u letjelici, nalazi i čip sa 2.835 imena osoba iz Srbije, 1.278 imena iz BiH, 3.505 iz Hrvatske i 128 imena osoba iz Crne Gore.

Najviše imena, oko 600.000, ima iz SAD, na drugom mjestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slijede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Njemačka i Rusija.

Navodi se da je riječ je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama unazad, a sve što je trebalo uraditi jeste na NASIn mail poslati osnovne podatke kako bi se zabilježilo ime osobe koja želi biti dio misije.

“Insight” je lansiran iz zrakoplovneplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, što je prvo polijetanje jedne međuplanetarne misije van čuvenog Cape Canaverala na Floridi, odnosno prvo sa zapadne američke obale.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte