VIDEO/ DODIK: Trebale su se formirati tri države; Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da su stav i pozicija entiteta Republike Srpske vojna neutralnost, ali da je izlaz iz krize u BiH brzo i bezuvjetno formiranje vlasti.

“Republika Srpska se ponaša u skladu s opredjeljenjima, a to je vojna neutralnost. Sada plaćamo cijenu zamišljenih demokratskih institucija u kojima su Bošnjaci izmislili priču o članstvu u NATO-u i postavili ovo kao uvjet za formiranje vlasti. Oni se ponašaju u skladu sa svojim, a mi sa svojim politikama, što pokazuje da BiH ne može postojati”, naveo je Dodik.

On je za RTRS rekao da je ovaj bh. entitet spremna prihvatiti ono što je propisano Ustavom.

“Međutim, imamo (drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) Željka Komšića koji kaže da će se zalagati za ukidanje konstitutivnosti naroda, iako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, na što se ne oglašava visoki predstavnik u BiH. Oni smatraju da je ovdje potrebno nametnuti neoliberalni princip, odnosno da se sve svede na priču o jednom čovjeku, jednom glasu, što nije moguće”, dodao je Dodik.

On je naglasio da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović mora osloniti na traženje dodatnih mišljenja, dok Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda” u Predsjedništvu BiH, što govori da nemaju legitimitet.

“BiH je bila greška 1995. godine, jer nije trebala biti konstituirana, što potvrđuju sve godine do danas. Za nju nisu barem dva od tri konstitutivna naroda i sada plaćamo cijenu intervencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Vijeća ministara koji je imao ranije tri ministarstva. Neko je htio napraviti vladu BiH, iako u Ustavu piše da je Vijeće ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH nije zaslužila postojati te da je njen prostor trebao biti redefiniran, odnosno formirane tri države – Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna, te da budu uspostavljeni kvalitetni standardi kako bi ove države bile nositelji europskih promjena u regiji.

“Sve što se radi u političkom Sarajevu ide u pravcu da BiH ne može funkcionirati. Ignoriraju se priče o pravima Hrvata kao konstitutivnog naroda, dok se Republici Srpskoj nikada nije dalo pravo na postojanje i eliminira se mogućnost njenog značaja. Tu je isti stav svih bošnjačkih političkih stranaka i zašto je onda problem da imamo animozitet prema BiH”, ocijenio je Dodik, naglasivši da želi zaštititi prava srpskog naroda u BiH.

Prema njegovim riječima, politika koju zagovaraju Bošnjaci ide u pravcu da vlast na razini Bosne i Hercegovine ne bude formirana.

“U Sporazumu o formiranju vlasti jasno piše da moraju biti poštivani Ustav i zakoni, uz poštivanje stavova drugih razina vlasti, a to znači vojna neutralnost. Zatim, piše da nijedna odluka u BiH vezana za NATO integracije ne može biti prejudicirana, što znači da nema akcijskog plana za članstvo”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da Sporazum vrijedi do 5. rujna i da Republika Srpska ne postavlja uvjete.

“Nakon toga, vidjet ćemo kako ćemo se ponašati. Pojedinim veleposlanicima iz EU danas sam rekao da je dalji korak bezuvjetno formiranje vlasti na razini BiH i jedini razgovor koji je moguć jeste prijedlog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara i dogovor o konstituiranju Parlamenta BiH. Previše je nepotrebnog gubljenja vremena i ostalo je mnogo neriješenih stvari, primjer jeste i direktor Agencije za akreditaciju BiH Enver Halilović koji ne želi certificirati javna sveučilišta u Republici Srpskoj, što je nedopustivo. Ovakve stvari se ne mogu tolerirati i BiH mora razumjeti da je na ovaj način ušla u nepovratnu skalu svog nepostojanja”, kaže Dodik.

On je naveo da u ovom bosanskohercegovačkom entitetu želi okupiti većinu za politike koje će biti utvrđene, a tu spada i opozicija.

Dodik smatra da je izlaz iz krize u BiH u brzom i bezuvjetnom formiranju vlasti.

“Mi ne trčimo tamo, ali smatramo da je funkcionalnost bitno ugrožena. Sada na razini BiH funkcionira nakarada u kojoj imate jednu osobu koja je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH i Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta (Denis Zvizdić), a od devet ministara šest koji su zastupnici i sami o sebi odlučuju. To je nakarada koju BiH ne može izdržati, možda mogu ovi iz međunarodne zajednice kojima je svejedno i zabavljaju se ovdje”, podsjetio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, nefunkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine sprječava mnoge stvari.

“Jedino legitimno predstavljanje i model u kome Hrvati biraju svoju većinu, Srbi i Bošnjaci svoju, može izgraditi neku zajedničku politiku. Ako toga nema, sve ostalo su spekulacije u kojoj svi gube”, smatra Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je ocijenio da veleposlanici u BiH imaju pravo održavati sastanke, ali nemaju pravo miješati se u unutarnje stvari zemlje, iako to masovno rade.

“BiH nema šansu jer je neograničeno ovisna od tih sa strane, koji se mijenjaju svake treće godine, uvijek s istim ciljem – da razgrade daytonsku strukturu i formiraju centraliziranu”, rekao je Dodik.

On tvrdi da ne postoji mogućnost dogovora u skladu sa slovom Daytona s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i s Komšićem, jer su na “kriminalan način postali dio vlasti na razini BiH i ne žele o tome razgovarati”.

“Mi (SNSD) smo legalisti, poštujemo legitimno postojanje Ustava, smatramo da o nametnutim stvarima u BiH treba voditi razgovore. Nismo rekli da ne treba postojati neki oblik suda, možda tužiteljstva na razini BiH, ali sigurno ne ovakav kakav postoji, pod političkim utjecajem”, rekao je Dodik.

On je kazao da su entiteti mjesta svih odluka.

“U Bosni i Hercegovini možemo donositi odluke konsenzusom, ali ne preglasavanjem. Srbe neće preglasati. Republika Srpska je konačno mjesto odluke, a ne BiH”, zaključio je Dodik./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

FEDERALNA DOPREMIJERKA ZA RTV HB

MILIĆEVIĆ: Htjelo se suspendirati Parlament

Gosti drugog dijela emisije „Iz prve ruke – Covid 19“ na RTV Herceg Bosne bili su Jelka Milićević, federalna dopremijerka, ministrica financija FBiH te...