INFEKTOLOGINJA SA UKC RS

VERHAZ: Deset pacijenata u Banja Luci s teškom kliničkom slikom

Načelnica Klinike za infektivne bolesti pri Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Republike Srpske Antonija Verhaz poručila je večeras da se ne prate savjeti na društvenim mrežama, već preporuke institucija u vezi s borbom protiv virusa korona, čiji je cilj da se virus stavi pod kontrolu i da se štetne posljedice smanje na najmanju mjeru.

Verhaz je izjavila je da je na klinici trenutno 31 pacijent zaražen virusom korona, od kojih je desetak s teškom kliničkom slikom, a jedan na respiratoru.

Ona je navela da broj hospitaliziranih varira svakodnevno, jer se neki otpuštaju, a novi se primaju.

Verhaz je napomenula da ovo nije prva epidemija s kojom se susreće Klinika i podsjetila na pandemiju 2009. godine, a poslije toga još neke, te naglasila da se u takvim situacijama prave planovi o daljem funkcioniranju.

Ona je naglasila da je veoma značajna epidemiološka mjera o zabrani kretanja osoba u izolaciji. “Cilj je – Bolje spriječiti, nego liječiti”, naglasila je Verhaz.

Ona je istaknula da kineski epidemiolozi imaju neprocjenjivo iskustvo, da su prošli kroz jedan pakao i najpozvaniji su kazati kakve poteze treba povući.

Za najavljenu mjeru velikog opsega testiranja, koje je već uvedeno u Srbiji, Verhaz je rekla da je dobra jer se testiranjem markiraju i izdvajaju osobe koja šire virus, a koja imaju blagu kliničku formu ili nemaju simptome.

Ona je dodala da će za to biti nabavljeni posebni aparati koji omogućavaju da se na dnevnom nivou obradi mnogo uzoraka, oko 200, što je odlično.

O trajanju testiranja, Verhaz je rekla da je to je moderna, skupa, sofisticirana metoda, da se pretežno radi u skupinama i mikrobiolozima je potrebno sedam do osam sati.

Verhaz je naglasila da je važna i mjera zabrane izlaska za starije osobe, kao i kronične bolesnike zato što za tu populaciju virusi mogu biti pogubni.

“Cilj je da se ovim mjerama virus stavi pod kontrolu i da se štetne posljedice smanje na najmanju mjeru”, naglasila je ona.

Verhaz je rekla da su u Klinici za infektivne bolesti stalno u kontaktu s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. “Mi s njima usko surađujemo, savjetujemo se, prenosimo mišljenja, a tu su i druga ministarstva i kompletan sustav države, cijelo društvo je uključeno”, dodala je ona.

Ona je naglasila da su u svakodnevnoj komunikaciji s kolegama iz Srbije, te napomenula da je direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović, koji je i ekspert Svjetske zdravstvene organizacije, dao mnoge značajne informacije o ponašanju, instrukcije i pomoć.

Prema njenim riječima, prave se često s kolegama i konferencije o teškim slučajevima.

Govoreći o liječenju virusa korona, Verhaz je navela da ima puno dezinformacija na društvenim mrežama, te naglasila da postoje terapijski protokoli za ljekare.

Ona naglasila da ne postoji konkretan antivirusni lijek, ali da postoje studije, postoje lijekovi i protokoli za liječenje, koji su uzeti od kolega u regiji , a oni su prepisani iz Kine./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U FRANCUSKOJ SAMO DANAS 1417

U svijetu od koronavirusa umrlo preko 80.000 ljudi

Tijekom utorka je svijet prešao prag od 80.000 mrtvih od koronavirusa.Diljem svijeta je od koronavirusa preminulo 81.248 ljudi. Ukupno je dosad oboljelo više od...