UOČI LOKALNIH IZBORA

Venecijanska komisija pozvala bh. vlasti na sastanak tijekom vikenda

Venecijanska komisija Vijeća Europe će u sklopu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti sutra i prekosutra s vlastima Bosne i Hercegovine razgovarati o ispunjavanju uvjeta za održavanje fer i poštenih izbora polovinom studenoga.

Vijeće Europe je putem Skupine država Vijeća Europe za borbu protiv korupcije izdalo nekoliko preporuka u vezi s tom oblasti, a nekoliko važnih preporuka odnosi se na održavanje fer i poštenih izbora.

U posljednjem izvješću GRECO je ukazao na netransparentnost financiranja političkih stranaka, a kažu da se bankarski sustav prilikom financiranja političkih kampanja ne koristi dovoljno, što znači da se i dalje mnogo transakcija obavlja u gotovini, bez adekvatne kontrole, javlja N1.

Također, ističu kako ne postoji uvid u račune subjekata koji su povezani s političkim strankama, što znači da fizičke i pravne osobe koja na različite načine pomažu financiranje neke političke stranke obično nisu poznata javnosti ili ne postoji uvid u njihovu uključenost u kampanje. GRECO također ukazuje da nema revizije stranačkih računa nakon završene kampanje.

Podsjetimo, lokalni izbori u BiH održavaju se 15. studenoga, a za vlast se “bori” 543 politička subjekta./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije