ALBANIJA

Veliki prosvjedi u Tirani, tisuće prosvjednika tražilo ostavku albanskog premijera

Više tisuća prosvjednika okupilo se u Tirani na poziv oporbe tražeći ostavku premijera Edija Rame kojeg optužuju za korupciju i širenje siromaštva u Albaniji.

Oporba ujedno optužuje Edija Ramu da održava “tajne veze” s bivšim dužnosnikom FBI-a, američke savezne policije, kojeg sumnjiči da je utjecao na State Department kako bi oporbenog čelnika i bivšeg predsjednika i premijera Salija Berishu proglasio nepoželjnim u Sjedinjenim Državama.

“Edi Rama je izveo neprijateljski čin korumpirajući bivšeg dužnosnika FBI-a kako bi se obračunao s oporbom”, rekao je Berisha mnoštvu koje je izvikivalo “Rama, odlazi”, prenosi Hina.

Charles McGonigal, bivši visoki dužnosnik FBI-a, uhićen je u siječnju u SAD-u zbog mutnih veza s inozemnim akterima. U optužnici se navodi da nije prijavio 225.000 dolara u gotovu novcu koje je primio od bivšeg agenta albanske tajne službe i da je “redovito održavao kontakte s albanskim premijerom”.

“Političko lobiranje”

Oporba tvrdi da je Rama iskoristio bivšeg dužnosnika FBI-a i da je financirao “političko lobiranje” protiv Berishe kako bi oslabio oporbu.

Berishi, prvom demokratski izabranom premijeru Albanije nakon pada komunizma, 2021. je zabranjen ulazak u SAD zbog “korupcije u vrijeme dok je bio predsjednik vlade”. Rama je odbio optužbe oporbe nazivajući ih klevetom i rekao da gonjenje Charlesa McGonigala “nema nikakve veze” s njim ni s albanskom vladom.

Tisuću policajaca raspoređeno je kako bi održavali red na prosvjedima koje su organizirale Demokratska stranka Salija Berishe i stranka bivšeg predsjednika Ilira Mete, Ramina nekadašnjeg saveznika, koji su udružili snage ne bi li srušili aktualnog premijera. Oporba također optužuje Ramu zbog porasta životnih troškova, što potiče odlazak velikog broja Albanaca iz zemlje./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img