VELIKI INFRASTRUKTURNI PROJEKT Blokirana izgradnja “Bloka 7”

U Elektroprivredi BiH očekuju potpisano pismo podrške Vijeća ministara BiH kako bi mogli krenuti s daljim pripremama i izgradnjom Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

-Ostalo je da Vijeće ministara BiH usuglasi i potpiše Pismo podrške za projekt. Kada je riječ o kineskoj strani, kada EXIM banka primi ovjerene kopije pisma podrške Vijeća ministara BiH za projekt, bit će stvoreni uvjeti za odobravanje kreditne linije od Državnog vijeća NR Kine – kazali su Feni u Elektroprivredi BiH.

Podsjetili su da su Odluka Parlamenta Federacije BiH o davanju prethodne suglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE „Tuzla“ i Odluka Parlamenta Federacije BiH o odobravanju Odluke Vlade Federacije BiH o izdavanju jamstva Federacije BiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, stupile na snagu 11. travnja ove godine.

Skupina ponuđača ITC Zenica, Prijedorputevi Prijedor i Integral Inžinjering Laktaši odabrana je za izvođača pripremnih radova za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla – prva faza. Nakon što prođe žalbeni rok, trebalo bi biti potpisani ugovori.

-Od odluke Ureda za razmatranje žalbi ovisi potpisivanje ugovora sa izvođačima pripremnih radova, rok za njegovo potpisivanje, te uvođenje izvođača u posao – pojasnili su u EPBiH.

Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli koji će, kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3, 4 i 5 sigurno je najveći projekt u elektroenergetici BiH u ovom trenutku, a njegova vrijednost se procjenjuje na više od 1,5 milijardi KM./HMS/

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...