VELIKI INFRASTRUKTURNI PROJEKT Blokirana izgradnja “Bloka 7”

U Elektroprivredi BiH očekuju potpisano pismo podrške Vijeća ministara BiH kako bi mogli krenuti s daljim pripremama i izgradnjom Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

-Ostalo je da Vijeće ministara BiH usuglasi i potpiše Pismo podrške za projekt. Kada je riječ o kineskoj strani, kada EXIM banka primi ovjerene kopije pisma podrške Vijeća ministara BiH za projekt, bit će stvoreni uvjeti za odobravanje kreditne linije od Državnog vijeća NR Kine – kazali su Feni u Elektroprivredi BiH.

Podsjetili su da su Odluka Parlamenta Federacije BiH o davanju prethodne suglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE „Tuzla“ i Odluka Parlamenta Federacije BiH o odobravanju Odluke Vlade Federacije BiH o izdavanju jamstva Federacije BiH u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, stupile na snagu 11. travnja ove godine.

Skupina ponuđača ITC Zenica, Prijedorputevi Prijedor i Integral Inžinjering Laktaši odabrana je za izvođača pripremnih radova za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla – prva faza. Nakon što prođe žalbeni rok, trebalo bi biti potpisani ugovori.

-Od odluke Ureda za razmatranje žalbi ovisi potpisivanje ugovora sa izvođačima pripremnih radova, rok za njegovo potpisivanje, te uvođenje izvođača u posao – pojasnili su u EPBiH.

Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli koji će, kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3, 4 i 5 sigurno je najveći projekt u elektroenergetici BiH u ovom trenutku, a njegova vrijednost se procjenjuje na više od 1,5 milijardi KM./HMS/

Najnovije