VELIKA NEIZVJESNOST Autocesta Sarajevo-Beograd čeka Tursku

Planirana autocesta Sarajevo – Beograd, koju trebaju graditi turski izvođači, po svemu sudeći, s BiH strane još neće početi jer nije utvrđen način financiranja ovog velikog investicijskog projekta.

Naime, na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH sporazum između BiH i Srbije u vezi s gradnjom autoceste Sarajevo – Beograd nije utvrđen, a još se ne zna kada bi mogao biti, iako je Srbija već završila sve pripreme i očekuje početak projekta krajem ovog mjeseca. pišu banjalučke “nezavisne novine”.

Igor Pejić, tajnik Ministarstva prometa i komunikacija BiH, kaže da se još čeka da turska strana odgovori na pitanja koja se odnose na financiranje projekta. Prema njegovom mišljenju, do sada je trebalo biti poznato tko će biti investitor, te da očekuje da to bude ime koje je poznato u svjetskim razmjenama. Također, kako kaže, još nije jasno na koji način bi se projekt kroz BiH financirao, da li bi bio u pitanju kredit, grant ili koncesija. A Pejić naglašava da još nije jasan ni financijski okvir, te da se ne zna, primjera radi, radi li se o pola milijarde ili tri milijarde eura.

“Na svim sastancima na ovu temu na kojima sam imao priliku sudjelovati postavljao sam ova pitanja. Po mom uvjerenju, u najmanju ruku je neobično da nakon ovoliko vremena još nemamo odgovore na prethodna pitanja, koja u stvari daju smjer realizacije projekta. Ukoliko se radi o kreditu, jer nije realno očekivati grant, a koncesija podrazumijeva ozbiljnu proceduru s upitnim ishodom, teret zaduživanja bio bi na entitetima, a nisam siguran da je to održivo na ovom projektu”, kaže on.

U Ministarstvu prometa i veza RS, također, nemaju informacija o trenutnom stanju projekta, te ističu da čekaju poziv na sastanak operativnog tijela s turskom stranom, na kojem očekuju čuti detalje.

“Također, formirano je izaslanstvo BiH za pregovore sa Srbijom za definiranje sporazuma za izgradnju mosta preko Save”, navode oni.

Što se tiče do sada urađenih koraka, oni ističu da je nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između BiH i Turske o suradnji u oblasti prometa infrastrukture, u okviru kojeg je definirana autocesta, u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH formirano operativno tijelo na čijem čelu je Mladen Goluža.

“RS ima jednog člana u tom tijelu i sad čekamo sastanak da vidimo što se planira dalje”, kažu oni./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PETA ŽRTVA KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ

Preminuo 60-godišnji karlovački poduzetnik

U Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu danas je od posljedica zaraze koronavirusom preminuo 60-godišnji Karlovčanin. On je postao peta žrtva...