Velika eksplozija u naftnom terminalu u Rusiji, prije eksplozije čuli se dronovi

Na terminalu ruskog neovisnog proizvođača prirodnog plina Novatek u luci Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti izbio je požar, izvijestio je danas guverner regije. “Nema prijavljenih žrtava požara na Novatekovom terminalu u luci Ust-Luga. Osoblje je evakuirano… Režim visoke pripravnosti uveden je u okrugu Kingisepp”, izjavio je guverner Aleksander Drozdenko.

Guverner je dodao da su predstavnici ruskog ministarstva za hitne situacije i lokalne vatrogasne jedinice na mjestu događaja kako bi ugasili požar, prenosi ruska državna novinska agencija Tass. Web stranica Marine Traffic ranije je izvijestila kako je do pet tankera pod nacionalnim zastavama Paname, Gabona, Liberije i Grčke bilo usidreno u blizini luke Ust-Luga.

Drozdenko nije rekao što je izazvalo požar na terminalu u luci u ruskom dijelu Finskog zaljeva, oko 170 km zapadno od Sankt-Peterburga i 35 km od estonske granice.

Kompleks je pušten u rad 2013.

Ruska novinska kuća Shot izvijestila je na Telegramu da su stanovnici čuli dron i nakon toga nekoliko eksplozija. Sanktpeterburška novinska kuća Fontanka objavila je da su najmanje dva drona uočena kako lete prema St. Peterburgu prije izvješća o požaru na terminalu.

Prema službenoj web stranici Novateka, kompleks Ust-Luga je kompleks za frakcioniranje i pretovar plinskog kondenzata koji se nalazi u cjelogodišnjoj luci Ust-Luga na Baltičkom moru. Kompleks Ust-Luga prerađuje stabilni plinski kondenzat u laku i tešku naftu, mlazno gorivo, loživo i plinsko ulje te omogućuje isporuku naftnih proizvoda s dodanom vrijednošću na međunarodna tržišta.

Kompleks Ust-Luga također omogućuje pretovar stabilnog plinskog kondenzata na izvozna tržišta. Kompleks je pušten u rad 2013. Kapacitet mu je bio 6 milijuna tona, a nakon pokretanja novog pogona povećan je na 7 milijuna tona godišnje.

Prije dva dana pogođeno skladište nafte u Rusiji

Rusija i Ukrajina međusobno gađaju energetsku infrastrukturu u udarima koji su osmišljeni kako bi prekinuli opskrbne linije i logistiku, a jedna strana nastoji demoralizirati drugu u gotovo dvogodišnjem ratu koji ne pokazuje znakove kraja.

U petak je u napadu dronom pogođeno skladište nafte u zapadnoj ruskoj regiji Brjansk, koja graniči s Ukrajinom, za što je Moskva okrivila Kijev. To se dogodilo dan nakon napada na ruski naftni terminal u Baltičkom moru, za koji su ruski dužnosnici rekli da je bio neuspješan./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img