Hrvatski Medijski Servis

Velika Britanija pojačava svoj interes za BiH

Velika Britanija pojačava svoj interes za BiH i nastavit će to raditi i ubuduće. To je glavna poruka prvog dana boravka delegacije britanskih parlamentaraca u Sarajevu.

Vrlo brzo o stanju u našoj zemlji bit će obavještena i premijerka Theresa May, ali i uticajni parlamentarni Komitet “1922” od kojih se očekuje i određena aktivnosti po pitanju Bosne i Hercegovine.

Interes Velike Britanije za Bosnu i Hercegovinu u posljednje vrijeme pojačan je zbog Brexita, ali i zbog poznavanja stanja i problema koje ima Bosna i Hercegovina poruka je britanskih parlamentaraca. Detaljnu informaciju o stanju u BiH će dobiti i britanska premijerka Teresa May.

“Narednih pet dana pažljivo ćemo slušati i sve što čujemo dostavit ćemo ne samo ambasadoru u Bosni I Hercegovini Edwardu Fergusonu nego i premijerki Theresi May te članovima Komiteta “1922”. I još jednom želim kazati da ako bilo šta da bude vrijedno da prenesemo premijerki May mi ćemo to sigurno učiniti”, kazao je Nigel Evans, predsjedavajući Parlamentarne delegacije Velike Britanije pri IPU.

Drugi čovjek Zastupničkog doma državnog parlamenta smatra da će ova posjeta vjerovatno rezultirati akcijom Velike Britanije u BiH.

“Visoki predstavnik gospodin Ashdown koji je radio ovdje u Bosni i Hercegovini, a iz Velike Britanije je, poznato je da je on snažno doprinijeo izgradnji institucija Bosne i Hercegovine i kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine, što je pozdravljeno od strane bh. javnosti. Ja očekujem jednu prijateljsku posjetu, posjetu koja ima za cilj da se ostvari uvid u stanje”, istakao je Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući bh. intrer-parlamentarne delegacije napominje kako Bosna i Hercegovina i Velika Britanija zasada fokus rasprava stavljaju na ekonomsku saradnju te na ublažavanje viznog režima.

“Ujedinjeno Kraljevstvo kao članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, NATO-a i ostalih značajnih međunarodnih organizacija nama čini veoma značajnog vanjskotrgovinskog i političkog partnera”, naglasio je Nenad Lalić, Predsjedavajući delegacije PSBiH pri IPU.

Velika Britanija će uz Njemačku u julu biti domaćin narednog sastanka berlinskog procesa u okviru kojeg će se povesti široka rasprava o dešavanjima ali i načinima na koje se region može bolje povezati piše N1./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte