Velika akcija SIPA-e zbog afere lažnih diploma, među uhićenima i bivši političar

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva „Pero“.

Zbog nezakonitog izdavanja srednjoškolskih i fakultetskih diploma SIPA vrši pretrese na ukupno 12 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Višemjesečna istrage je obuhvatila čak 58 fizičkih i pravnih osoba.

Među uhićenim je je Admir Hadžipašić, bivši predsjednik Skupštine USŽ i funkcioner A-SDA, te dva pripadnika SIPA-e zbog otkrivanja informacija iz istrage, piše Fokus.ba

Hadžipašić je u žižu javnosti dospio nakon što je snimljen kako od ženske osobe traži seksualni odnos u zamjenu za posao.

Podsjetimo, na snimku se čuje se kako žena pita Hadžipašića što treba učiniti da bi dobila posao.

Nakon toga je predložio da seksualni odnos imaju odmah u prostoriji u kojoj se nalaze, na što je žena rekla da je došla samo da se dogovore, Hadžipašić joj je odogovio da intimni mogu biti gdje god ona želi, “u hotelu ili na putu”.

Na pitanje žene tko joj jamči da će nakon odnosa dobiti posao, Hadžipašić joj je uputio vulgarne riječi, a potom je nasrnuo na nju pokušavši je poljubiti i predložio joj da seksualne odnose imaju i nakon što joj “osigura” posao.

Video je snimljen 2013. godine, ali je nekoliko godina kasnije dospio u javnost.

Istragom je obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica, a na teret im se stavlja kazneno djelo organiziranog kriminala, pranje novca, utaju poreza, primanje dara i krivotvorenje isprave.

Iz Tužiteljstva USŽ naveli su da se uhapšena lica terete za prodaju i falsificiranje diploma. U periodu od 2014. godine do danas prodavali su diplome osnovne i srednje škole kao i faukltetske diplome. Tužiteljsvo USŽ uspjelo dokumentirati lažne diplome za 300 osoba.

Trenutno se vrše pretresi u Visokoj međunarodnoj školi Cazin i prostorijama škole Vita plus. Jedan od osnivača Visoke međunarodne škole Cazin je Admir Hadžipašić bivši predsjednika Skupštine USŽ i funkcioner A-SDA koji je ujedno i direktor Centra za obrazovanje odraslih Vita plus./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TOMISLAVGRAD

Samkrament Prve svete pričesti podijeljen u Župi sv. Mihovila

Ispred duvanjske Spomen bazilike u gradskoj Župi svetog Mihovila u Tomislavgradu, sinoć je bilo svečano i posebno lijepo. Podijeljen je sakrament Prve svete pričestiSakrament...