Veličanstveni Mozartov Requiem u Kulturnom centru Stolac

U ponedjeljak 25. ožujka s početkom u 19 sati u Kulturnom centru u Stocu održat će se veliki korizmeni koncert Requiem, Wolfganga Amadeusa Mozarta. U izvedbi ovog djela sudjeluje više od 160 izvođača: Akademski zbor „Pro musica“ iz Mostara, Zbor Srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca Mostar, Mješoviti zbor studija Glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru i Dubrovački simfonijski orkestar, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Katja Krolo-Šarac i don Dragan Filipović su zborovođe, a Marijana Pavlović je korepetitorica. Solisti su: sopranistica Neda Pejković, mezzosopranistica Žana Marendić, tenor Bože Jurić-Pešić i bas Ante Jerkunica, sve pod ravnanjem Harija Zlodre.

Requiem je posljednja partitura koju je Mozart počeo skladati 1791. godine. Iako je Mozartov životni vijek bio vrlo kratak, iza sebe je ostavio brojna svjetski vrijedna glazbena djela. U Requiemu, za razliku od drugih mnogobrojnih djela, autor potpuno unosi svoje mladenačko srce, radosno, iskreno, smjerno i pokajničko, ali i dostojanstveno. Summa summarum ovog djela neka bude poruka u riječima koje je izgovorio Mozart pred sami odlazak s ovoga svijeta: »Sjaj jutra pobijedit će noćnu tminu!« Neka bude tako, kaže u popratnom tekstu programa maestro don Dragan Filipović.

Requiem, u katoličkoj liturgiji je misa za pokojne te je upravo ovaj događaj na neki način i uvod u Veliki tjedan koji slijedi. Početak koncerta je u 19 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

26. ožujka, dan poslije koncert će biti ponovljen u Crkvi Male braće u Dubrovniku./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img